Hopp til innhold

Måseplaget mann ringte politiets nødtelefon

Da en beboer i et boligstrøk i Verdal talte 73 bråkete måser utenfor huset sitt i natt, ringte han politiets nødtelefon i fortvilelse.

Måse

Måsene i Vinne i Verdal er til stor sjenanse for beboerne. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Petter Strøm

– Mannen ringte oss klokka sju i morges. Da var han veldig fortvilet, sier operasjonsleder ved Nord-Trøndelag politidistrikt, Dag Hjulstad til NRK.no.

Bak denne henvendelsen ligger en fire år gammel historie om en persons mating av måser, og om plagene det har medført for et helt boligfelt.

Måsene blir matet

Alle vet at mange måser samlet kan lage et fryktelig leven. Da innringeren klokka halv fem i morges våknet av bråket, talte han 73 måser ved huset sitt i Vinne.

Årsaken til at så mange måser samler seg i nabolaget, er at en person jevnlig mater fuglene.

– Mannen så vedkommende mate måsene grytidlig i dag også, sier Hjulstad.

Ifølge innringeren er alle i nabolaget plaget. I tillegg til at beboerne ikke får sove, er det umulig å holde det rent rundt husene, og grillkveldene blir heller ikke særlig koselige.

– Det er ikke bare å legge fra seg en vaffelkake på tallerkenen utendørs der, for å si det sånn.

Mater måker i Vinne, Verdal

Verdal kommune har siden 2009 forsøkt å få kvinnen som mater måsene flyttet.

Foto: Privat

– Skjønner at han ringte politiet

– Å ringe politiets nødtelefon klokka sju om morgenen og si at du har et problem med måser er spesielt, men akkurat dette skjønner vi faktisk er veldig plagsomt, sier Hjulstad.

Vinne-beboeren har tatt kontakt med Verdal kommune i saken.

Politiet ber nå om at folk ikke mater måsene.

– Det er viktig å få oppmerksomhet om denne saken, slik at den som har som hobby å mate fuglene kanskje vil slutte med det.

Har kjempet for en løsning i flere år

NRK.no har snakket med innringeren, Frode Krokstad. Han sier han har kjempet i to år for å gjort noe med måseplagen, som han mener skyldes at en kvinne i nabolaget mater måsene jevnlig.

– Vi har skrevet både til kommune, fylkeslege og boligkontor. Kvinnen har også blitt anmeldt, men ingen har ennå greid å hindre henne i å fortsette matingen, sier han.

Ifølge Krokstad har mange forsøkt å gjøre noe, men de orker ikke å fortsette kampen.

– Når du kommer til en instans, blir du bare sendt videre, og det skjer aldri noen ting.

Måseplager i Vinne, Verdal

– Bildet er tatt tidligere i år. Det er mye verre i juli og august, sier Frode Krokstad.

Foto: Privat

– En medvirkende årsak til at jeg flytter

Krokstad forteller om bråk fra halv fem-tida om morgenen, om måseskitt overalt og at det er umulig å sitte ute og kose seg.

– Vi får aldri slappet av. Det er konstant støy fra fuglene, sier han.

Krogstad har bodd i nabolaget i to år, men selger nå boligen som har vært i familiens eie i mange år.

– Det har ikke bare med måsene å gjøre, men det er en medvirkende årsak. Dette kunne vært et veldig trivelig boligfelt, og vi er lei oss for at det har blitt slik det er nå.

Kommunen har jobbet med saken i fire år

Janne Grande ved Verdal Boligkontor sier de har jobbet med denne saken siden 2009. Kommunen har forsøkt å få kvinnen flyttet fra nabolaget, men det har ikke vært så lett.

– Saken var først oppe i husleietvistutvalget i Trondheim, hvor Verdal kommune vant på alle punkter. Kvinnen anket domsavsigelsen, og det ble en ny runde i tingretten i vår.

Også denne dommen ga Verdal kommune medhold i at kvinnen måtte flytte, men også denne gang anket kvinnen. Nå venter kommunen på en behandling av den siste ankesaken.

– Grunnen til at det har gått fire år er blant annet prosessen i rettsvesenet. Rettsvernet til en leietaker er veldig sterkt, og det skal noe til å oppheve en leiekontrakt. Det har også vært viktig å ta vare på enkeltindividet i denne saken, sier Grande.

Hun understreker at kommunen har stor forståelse for de andre beboernes fortvilelse over at matingen av måsene har kunnet pågå i så mange år.