NRK Meny
Normal

Dømt til fortsatt tvungen psykisk helsevern

Mannen som er dømt for drapet på en norsksomalier på Heimdal i 2008 må fortsatt sone under tvungen psykisk helsevern.

Sør-Trøndelag tingrett

Saken har denne uken blitt behandlet i Sør-Trøndelag tingrett.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Det var i august 2008 at mannen skjøt og drepte 46 år gamle Mahmed Jamal Shirwac på Heimdal i Trondheim.

Han ble den gang funnet skyldig, og dømt til tvungen psykisk helsevern, fordi rettspsykiatrisk sakkyndige mente han var psykotisk og ikke kunne sone i fengsel.

Som følge av reglene for tvungen psykisk helsevern må saken vurderes hvert tredje år, og denne uken har den vært til behandling i Sør-Trøndelag tingrett.

Der hevdet drapsmannen at han nå er frisk nok til å slippe ut, samtidig som han for første gang forklarte seg om drapet.

Retten er ikke enig med mannens friskmelding av seg selv, og fredag ble han dømt til fortsatt tvungen psykisk helsevern, skriver adressa.no.

Mener det er fare for gjentakelse

Rømt drapsmann pågrepet

Den drapsdømte mannen rømte fra Brøset psykiatriske sykehus i 2010, men ble pågrepet igjen etter rundt ti timer på rømmen.

Foto: Tor Aage Hansen

Mannen har fått behandling ved Brøset psykiatriske sykehus i Trondheim.

I 2010 rømte han under en luftetur fra den regionale sikkerhetsavdelingen, men etter rundt ti timer på rømmen ble han pågrepet av politiet i Drivdalen sør for Oppdal.

Psykolog Kåre Nonstad ved St. Olavs Hospital avdeling på Brøset sa i retten onsdag denne uken at 30-åringen har en alvorlig sinnslidelse, selv om det har vært stor bedring siden han ble innlagt i 2009.

Psykologen mener det er risiko for tilbakefall og en fare for gjentakelse av alvorlige handlinger, dersom den drapsdømte skulle slippe tvungen behandling.

Ifølge adressa.no skal nettopp faren for nye alvorlige voldshandlinger være grunnen til at retten opprettholder dommen om tvungen psykisk helsevern.