Fortsatt tørt og brannfarlig

Selv om det er meldt noen få millimeter med nedbør mandag, advarer Meteorologisk institutt om fortsatt stor brannfare i Midt-Norge.

Brann Malvik

Tørt vær fører til stor brannfare også ut i februar. Dette bildet er fra Malvik

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Helgens nedbør har redusert brannfaren noe i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, men samtidig er brannfaren stor i både Møre og Romsdal og Trøndelag.

Det er fortsatt tørt vær i vente i disse fylkene, og nedbøren som er meldt i Nord-Trøndelag, er ikke nok til å redusere brannfaren betydelig, melder Meteorologisk institutt på sin Twitter-konto.

Holder vakt

Advarer mot gravlykter

Kirkelig fellesråd i Trondheim har hengt opp plakater på kirkegårdene.

Sivilforsvaret ble kalt ut søndag kveld etter at det brøt ut en skogbrann i Malvik i Sør-Trøndelag. Brannen kom raskt under kontroll, men sammen med brannmannskaper holdt de vakt på stedet natt til mandag.

Også i Flatanger måtte brannmannskapene igjen rykke ut lørdag etter oppblussing. Brannvesenet har denne helgen måttet rykke ut til flere steder i Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane etter at folk har tent bål i områder der det er forbud mot bruk av åpen ild.

Politiet anmelder alle slike tilfeller konsekvent etter at det sist onsdag ble lagt ned forbud mot åpen ild og båltenning langs store deler av kysten.

– Dropp gravlyktene

Kirkelig fellesråd i Trondheim har hengt opp skilt på alle sine kirkegårder der de ber folk droppe gravlykten mens været er så tørt og brannfaren stor.

– Jeg har i dag vært i kontakt med brannvesen, og bekymringen er stor for at tørt løv, gress og småkratt kan antennes, sier Trygve Jensen i Kirkelig fellesråd til NRK.

Han sier også at de har folk på kirkegårdene som tar kontakt dersom de ser at noen tenner lykter på gravene.

Totalforbudet mot åpen ild gjelder i de aller fleste kommuner i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland og Troms.