Fortsatt stor gress- og lyngbrannfare i Trøndelag: – Vær veldig forsiktig

Selv med noen regnskurer de siste dagene er det fortsatt stor fare for gress- og lyngbrann i Trøndelag.

Lyngbrann i Nærøy

I Nærøy brøt det ut en stor lyngbrann tidligere denne uken. Det er fortsatt veldig tørt rundt om i Trøndelag, og stor fare for gress-, lyng- og skogbrann.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Slik som situasjonen er nå og slik som værmeldingen er fremover, så er det fortsatt stor fare for gress- og lyngbrann. Og den faren vil øke utover uka så lenge det ikke kommer nedbør av betydning, sier varabrannsjef i Namsos brann- og redningsvesen, Håvard Sæther.

De siste dagene har brannvesenet rykket ut til flere gress-, lyng- og skogbranner rundt om i Trøndelag. Mandag brøt det ut en lyngbrann på Ottersøy i Nærøy, som det tok omtrent elleve timer å få kontroll på.

Meteorologisk institutt melder fortsatt om lokalt stor lyng- og gressbrannfare i Trøndelag, særlig i ytre strøk. De melder også om stor skogbrannfare i Trøndelag i dag og i dagene fremover, og spesielt i de nordlige kommunene.

Håvard Sæther

Varabrannsjef i Namsos brann- og redningsvesen, Håvard Sæther, sier faren for gress- og lyngbrann vil øke utover uka så lenge det ikke kommer nedbør av betydning.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Slik som det er ute i marka nå fraråder vi all bruk av åpen ild og grilling, sier Sæther.

– Det er tørt i selve jorden under vegetasjonen

Også i Sør-Trøndelag oppfordrer brannmester Eivind Schjødt å være forsiktig med ild i terrenget.

– På bakgrunn av at vi hadde en snøfattig vinter, og at vi har hatt lite nedbør i det siste i kombinasjon med sol og høy temperatur, er det svært tørt i terrenget nå, sier Schjødt.

Selv med litt regn noen steder i Trøndelag de siste dagene, har det ikke bedret situasjonen særlig.

– Det er ikke nok, for det er tørt i selve jorden under vegetasjonen. Så hvis det kommer ei liten regnskur som det gjorde i går, så suger jorden det til seg og gresset er like tørt, sier Schjødt.

Brann Nærøy

Tre helikoptre ble satt inn i arbeidet med å slukke lyngbrannen i Nærøy tidligere denne uka.

Foto: NAREAS SAE-KHOW / NRK
Lov å grille, men vær forsiktig

Trøndere er ikke bortskjemt når det gjelder godt vær, så mange benytter sjansen til å kose seg med grilling når solen titter frem og regnbygene holder seg unna. Det kan man fortsette med, sier Sæther i Namsos brann- og redningsvesen.

– Hjemme på verandaen sin og i kontrollerte former skal man kose seg i godværet, men hvis man er i utmark og nært gress må man ta alle forholdsregler og være helt sikker på at det er helt slukket før man forlater det.

Skal du grille med engangsgrill må du være forsiktig, og ikke sette den rett på gressplenen.

– Feilen som ofte blir gjort er at engangsgriller blir satt rett på bakken. De blir ikke støttet opp med stein eller noe som isolerer varmen de utvikler. Engangsgrillen skal også slukkes med vann når grillingen er ferdig, slik at det ikke blåser glør fra den, sier brannmester Schjødt.