Fortsatt fare for ukontrollert vannføring i Oppdal - evakuerte får ikke flytte tilbake

Det er fortsatt fare for at vannmasser kan bryte gjennom snøskredet som demmer opp elva Driva i Oppdal. De evakuerte fra 35 boliger får foreløpig ikke flytte hjem.

Et snøras har dannet en ispropp over elva Driva i Oppdal

Et snøskred har dannet en ispropp i elva Driva sør for Oppdal sentrum. Onsdag kveld gravde NVE en kanal på om lag én ganger to meter gjennom snømassene i elva. Noe av vannet renner nå gjennom på en kontrollert måte.

I tillegg er det fortsatt driftsstans i skiferbedriften med 50 ansatte som ligger ved isproppen som ble dannet av skredet.

Det melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) torsdag formiddag.

Onsdag ble det opplyst at evakuerte trolig ikke får flytte hjem før fredag.

Gravde kanal - fortsatt fare

Isproppen i Driva er noen kilometer sør for Oppdal sentrum.

Onsdag kveld gravde NVE en kanal på om lag én ganger to meter gjennom snømassene i elva. Noe av vannet renner nå gjennom på en kontrollert måte, og vannstanden har sunket med en knapp meter siden toppnivået.

Men det er fortsatt fare for at store vannmasser kan bryte gjennom demningen, advarer NVE. Det kan føre til at is og vannmasser føres ukontrollert nedover i elveløpet.

Vil lede mer vann

Gravingen fortsetter derfor torsdag, for å få laget en større åpning. Målet er å lede vannet gjennom snøskredet på en forsvarlig måte.

– For å unngå farlige situasjoner i en vinterflom eller ved mye nedbør, må mest mulig av snøen og demningen i elveløpet fjernes i løpet av den nærmeste uken, opplyser NVE.

NVE vurderer situasjonen fortløpende i samarbeid med politiet.

Undersøker demningen i Driva
Foto: Morten Andersen / NRK

Siste fra Trøndelag

Grete Thobroe, Midtnytt

Tirsdagens trønderske TV-nyheter

Tirsdagens trønderske TV-nyheter