NRK Meny
Normal

Fortsatt alvorlig for E.coli-smittet jente

Tilstanden er fremdeles alvorlig for den tre år gamle jenta som er smittet av E.coli-bakterien. Nå jakter Mattilsynet på kilden og smittevernoverlegen på flere barn med smitte.

Kattem barnehage

Erik Wahl i Mattilsynet (t.v.) og fungerende smittevernoverlege Guttorm Eilertsen var tirsdag på barnehagen der den syke treåringen går.

Foto: Joar Elgåen

Eli Sagvik

Eli Sagvik er smittevernoverlege.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Jenta ligger nå på St. Olavs Hospital i Trondheim med HUS, en form for E.coli som gir nyrekomplikasjoner. Sykehuset opplyser at tilstanden til treåringen er stabil.

– Det er en alvorlig form for sykdom som gir blodig diaré og som går utover nyrene, presiserer smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik.

Leter etter flere

To andre barn i samme barnehage som den smittede jenta, ble også sjekket for sykdommen tirsdag, men sykehuset har ikke funnet E.coli hos barna. De fikk dra hjem og blir fulgt opp av fastlegen sin.

Smittevernoverlegen er nå interessert i å få vite om det er flere i barnehagen med symptomer på smitte.

– Vi tenker da på symptomer som oppkast, diaré og de som er syke nå, de bør teste seg, forklarer Sagvik.

Kjøkkeninspeksjon

E.coli-bakterier

E.colibakterier

Foto: Margarita Novoa Garrido/Steinar Stølen, Norges Veterinærhøgskole

Jenta som nå ligger alvorlig syk, går i friluftsavdelingen i Kattem barnehage i Trondheim. Onsdag har Mattilsynet vært i barnehagen for å jakte på smittekilden.

– Vi har vært på kjøkkeninspeksjon der vi sjekker temperatur i kjøleskap og på komfyren. Da går vi også over renhold og rutiner, sier Erik Wahl, spesialinspektør og veterinær i Mattilsynet til NRK.

Mattilsynet har også intervjuet de ansatte i barnehagen om mat og lagring av matvarene som barna spiser. Også toaletter og rutiner rundt renhold på toalettområdene er under lupen når inspektørene er på jobb.

– Det er mange detaljer som skal på plass i en slik kartlegging, sier Wahl.

Rundvasket barnehagen

Trine Kirkenes, enhetsleder i Kattem barnehage

Trine Kirknes er enhetsleder i Kattem barnehage.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Barnehagen satte i verk tiltak for å begrense smitte da det ble oppdaget at et av barna var smittet av E.coli-bakterien.

– Vi dag tidlig fikk vi besøk fra et rengjøringsbyrå. Fire- fem mann har vasket ned den avdelingen der barna går. Vi følger de rådene som smittevernoverlegen og Mattilsynet gir, sier enhetsleder Trine Kirknes til NRK.

Hun opplyser at det var lite mat i barnehagen og at inspektørene ikke tok med seg matvarer da de var der på kontroll.

– Vi har et veldig godt samarbeid med barnehagen og ledelsen der, understreker Erik Wahl i Mattilsynet.

Nåla i høystakken

Til tross for iherdig jakt på smittekilden, tror ikke inspektøren at Mattilsynet klarer å finne den.

– Det er mest sannsynlig at vi ikke finner den bestemte smittekilden, men av og til kan vi komme over ting som gjør at vi kan gi råd og påvise forbedringspotensial. Det kan for eksempel være rutiner rundt mat, sier Wahl til NRK.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25