Jenta ligger nå på St. Olavs Hospital i Trondheim med HUS, en form for E.coli som gir nyrekomplikasjoner. Sykehuset opplyser at tilstanden til treåringen er stabil.
– Det er en alvorlig form for sykdom som gir blodig diaré og som går utover nyrene, presiserer smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik.
Leter etter flere
To andre barn i samme barnehage som den smittede jenta, ble også sjekket for sykdommen tirsdag, men sykehuset har ikke funnet E.coli hos barna. De fikk dra hjem og blir fulgt opp av fastlegen sin.
Smittevernoverlegen er nå interessert i å få vite om det er flere i barnehagen med symptomer på smitte.
– Vi tenker da på symptomer som oppkast, diaré og de som er syke nå, de bør teste seg, forklarer Sagvik.
Kjøkkeninspeksjon
Jenta som nå ligger alvorlig syk, går i friluftsavdelingen i Kattem barnehage i Trondheim. Onsdag har Mattilsynet vært i barnehagen for å jakte på smittekilden.
– Vi har vært på kjøkkeninspeksjon der vi sjekker temperatur i kjøleskap og på komfyren. Da går vi også over renhold og rutiner, sier Erik Wahl, spesialinspektør og veterinær i Mattilsynet til NRK.
Mattilsynet har også intervjuet de ansatte i barnehagen om mat og lagring av matvarene som barna spiser. Også toaletter og rutiner rundt renhold på toalettområdene er under lupen når inspektørene er på jobb.
– Det er mange detaljer som skal på plass i en slik kartlegging, sier Wahl.
Rundvasket barnehagen
Barnehagen satte i verk tiltak for å begrense smitte da det ble oppdaget at et av barna var smittet av E.coli-bakterien.
– Vi dag tidlig fikk vi besøk fra et rengjøringsbyrå. Fire- fem mann har vasket ned den avdelingen der barna går. Vi følger de rådene som smittevernoverlegen og Mattilsynet gir, sier enhetsleder Trine Kirknes til NRK.
Hun opplyser at det var lite mat i barnehagen og at inspektørene ikke tok med seg matvarer da de var der på kontroll.
– Vi har et veldig godt samarbeid med barnehagen og ledelsen der, understreker Erik Wahl i Mattilsynet.
Nåla i høystakken
Til tross for iherdig jakt på smittekilden, tror ikke inspektøren at Mattilsynet klarer å finne den.
– Det er mest sannsynlig at vi ikke finner den bestemte smittekilden, men av og til kan vi komme over ting som gjør at vi kan gi råd og påvise forbedringspotensial. Det kan for eksempel være rutiner rundt mat, sier Wahl til NRK.