NRK Meny
Normal

Første stikk til gutta fra Vikhammer

Vikhammer ungdomsskole i Malvik leder klassequizen i Sør-Trøndelag etter å ha sanket flest poeng i den første runden.

Klassequiz med Sondre, Odin og Mathias fra Malvik skole i Sør-Trøndelag

Klare til dyst, og det på direkte radio! Sondre, Odin og Mathias fra Vikhammer ungdomsskole i Malvik venter spent på at programleder Nils Åge Nonstad skal røpe de første spørsmålene.

Foto: NRK

– Artig å være med, men deilig å være ferdig!

Mathias Westad Larssen og lagkameratene Sondre Audal og Odin By Farstad i tiende klasse ved Vikhammer ungdomsskole, puster lettet ut etter å ha svart på 12 spørsmål fra programleder Nils Åge Nonstad.

– Det var for så vidt greie spørsmål, men det var vanskelig å komme på hvor Henrik Ibsen ble født, sier Odin.

Ingen av dem har vært med på noe lignende før. I Klassequizen svarer nemlig deltakerne direkte på radioen, med kun 45 sekunders betenkningstid.

Grønt er skjønt

Mandag 12. november gikk startsskuddet for NRK P1 sin store kunnskapskonkurranse blant tiendeklassinger over hele landet.

Fra Trøndelag deltar 26 skoler. I tillegg til Vikhammer ungdomsskole, konkurrerte også Steinerskolen i Trondheim den første dagen.

RESULTATSERVICE: HVEM ER MED OG HVORDAN GIKK DET?

Hvert lag består av tre elever som skal svare på spørsmål de velger fra fire kategorier. Disse spenner mellom alt fra forfattere til kunnskap om ulike nasjoner, tema om båt eller som Vikhammer fikk full pott på, fargen grønn.

Her måtte de blant annet svare på hvem som er leder i Senterpartiet, på hvilken øy Godthåb er hovedstad og hvilken grad som er den høyeste i hæren.

Laget klarte også alle spørsmålene i kategorien «Båt», og endte opp med 10 poeng til sammen.

Jernteppe

Laget fra Trondheim leverte også en solid innsats på vegne av Steinerskolen.

Henrik Størksen, Tuva Engstrøm Fløan, Ask Steinkjer Eide måtte bryne seg på spørsmål om både tegneserier, fotballdrakter og Russland.

Klassequiz: Henrik Størksen, Tuva Engstrøm Fløan, Ask Steinkjer Eide fra Steinerskolen i Trondheim

Henrik Størksen, Tuva Engstrøm Fløan, Ask Steinkjer Eide fra Steinerskolen i Trondheim.

Foto: NRK

Uten betenkningstid klarte de både navn på president og hvilken fisk det lages ekte russisk kaviar av. Litt verre ble det da de skulle fram til hvem som har skrevet boka "Ulovlig norsk" og som er kjent under et annet navn enn hennes opprinnelige, Madina Salamova.

– Det gikk vel sånn midt på treet, mente Henrik.

Jernteppet hadde senket seg på det siste spørsmålet, men han hadde navnet Maria Amelie på tunga.

Totalt endte Steinerskolen med åtte poeng. Dermed er det klart at Vikhammer leder Klassequizen i Sør-Trøndelag etter første runde med sine ti poeng.

Onsdag 14. november skal to lag fra Nord-Trøndelag i ilden. Hvordan dette går hører du på P1 og NRK Trøndelag sin morgen- og ettermiddagssending samme dag.

Stor TV-finale

Kosinus og Solveig

Solveig skal lede den TV-sendte finalen.

Foto: NRK

Etter de innledende rundene blir lagene rangert etter hvor mange poeng de oppnår.

De to beste i hvert fylke møtes i en lokal semifinale. Vinnerlaget fra hvert fylke går videre til den store landsfinalen, som sendes på NRK1 lørdag 11. mai i beste sendetid.

Den TV-sendte finalen skal ledes av Solveig Hareide, og for Solveig blir oppgaven nokså ulikt det hun har gjort før, som for eksempel å være programleder for Newton og Kosinus.

– Jeg må øve meg på å gå i høghæla sko, og har alt tatt i bruk sko med halvhøge hæler. Og så blir det vel kjole med glitter og stas. Men det viktigste er nok å forberede meg på å stille spørsmål og skille mellom rette og nesten rette svar. Jeg har fått beskjed om å være streng, og det må jeg øve meg på.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25