Første operasjon gjennomført

Fra 8. februar er hjerteoperasjonene overført fra Hjerteklinikken St. Elisabeth til St. Olavs Hospital i Trondheim.

Asbjørn Karevold, klinikksjef ved klinikk for thoraxkirurgi, St. Olavs Hospital.

Klinikksjef Asbjørn Karevold, gjennomførte den første hjerteoperasjonen ved klinikk for thoraxkirurgi, St. Olavs Hospital.

Foto: Henriette Louise Krogness / NRK

Hjerteklinikken St. Elisabeth i Trondheim er historie. I dag ble den første hjerteoperasjonen gjennomført på den nye hjerte- og lungeklinikken ved St. Olavs Hospital.

Fra St. Elisabeth til St. Olavs

Rundt 20 hjerte- og lungeoperasjoner i uka skal nå gjennomføres i det som nå heter klinikk for Thoraxkirurgi, og i dag foretok klinikksjef Asbjørn Karevold sin første operasjon i nye omgivelser.

– Dette gikk veldig bra. Vi har en veltrimmet gjeng som har jobbet med dette i årevis, og rammeverket på operasjonsstuene er ganske likt, så dette gikk helt som forventet, sa Karevold etter operasjonen.

Siste pasient ved St. Elisabeth

Tore Gundersen

Tore Bundersen var den siste som ble operert ved St. Elisabeth.

Foto: Morten Andersen / NRK

Tore Gundersen var siste planlagte pasient som ble operert ved St. Elisabeth. I dag flyttet han inn i nytt rom på den nye sengeposten ved St. Olavs, der han skal komme seg etter et hjerteinfarkt.

– De flytter til noe bedre, det er helt klart. I de tilfellene der det er snakk om øyeblikkelig hjelp da er det gunstig med alt på et plan, og med helikopterdekk på taket så ligger alt tilrette for snar behandling, sier Gundersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

120 års sykehushistorie

Nonner ved St. Elisabeth Hospital

Nonnene drev sykehuset helt fram til 1988.

Foto: St. Elisabeth Hospital

Når det pakkes sammen på St. Elisabeth Hospital er det ei 120 år lang sykehushistorie som avsluttes. I mange år var det nonner som drev sykehuset i Ila, med den hellige Elisabeth fra Ungarn som sin skytsengel.

Per Schjetne har mange år bak seg som kirurg ved sykhuset. Som barn var han også pasient på St. Elisabeth.

Per Schjetne, tidligere pasient og kirurg ved St. elisabeth

Per Schjetne var som barn pasient ved St. Elisabeth. Senere ble han kirurg ved sykehuset.

Foto: Morten Andersen

- Jeg husker jeg syntes det var litt skummelt med nonnene, de var jo helt svartkledd, sier Schetne. Han forteller videre at det var en bestemt rangordning i den tida han jobbet som kirurg.

– Først var det Vår Herre, deretter kom pater, og så var det legen, sier Schjetne.

Bodde på sykehuset

Nonnene drev sykehuset helt fram til 1988. De bodde i loftsetasjen og religionen prega dagliglivet på sykehuset. Fra 1989 tok Sør-Trøndelag fylkeskommune over drifta og St. Elisabeth ble hjerteklinikk. Nå er også den epoken en saga blott.

St. Elisabeth Hospital

Nå er St. Elisabeth Hospital historie.

Foto: St. Elisabeth Hospital