Hopp til innhold

Første norskbygde elbass

Eirik Wangberg, kjent som produsent for Paul McCartney, The Beach Boys, Michael Jackson og andre storheter, er mannen bak den første norskbygde bassgitaren.

Erik Wangberg med sin selvbygde bass.
Foto: Arne Nordtømme / Rockheim

Det var et eiendommelig stykke norsk rockehistorie som kom for dagen, da Eirik Wangberg tok med seg sin selvbygde bassgitar til Rockheim i helga. Den er den første norskbygde elektriske bassgitaren.

Første norskbygde elbass

Første norskbygde elbass.

Foto: Audun Hagen / Rockheim

Superprodusent

Eirik "the Norwegian" Wangberg, produsenten med tilknytning til Trondheim, jobbet på 60-og 70-tallet med de største internasjonale pop/rock-artistene. Diana Ross, Paul McCartney, The Beach Boys, Michael Jackson er noen av dem han har jobbet med, og Wangberg var også sentral i arbeidet med soundtracket til Grease-filmen .

Han var også mannen som mikset Scott McKenzies «San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)», låten som nærmest ble en nasjonalsang for hippiene.

Wangberg bodde i Trøndelag i flere år på 80-tallet, der han blant annet jobbet i Nidaros Studio, og prøvde seg som lakseoppdretter på Hitra.

Garasjen til Henki Kolstad

Første norskbygde elbass

Første norskbygde elbass.

Foto: Audun Hagen / Rockheim

Wangberg bygde gitaren da han skulle begynne å spille i norske The Cool Cats. Bygginga var nødvendig både fordi han manglet penger og fordi elbass var et heller sjeldent instrument i Norge så tidlig som i 1959.

Etter en tur til Sverige, der han studerte en bassgitar i en musikkforretning og sikret seg endel vitale mål, startet arbeidet. Både hals, kropp og gripebrett ble laget fra bunnen av, mens stemmeskruer og elektronikk kom fra en vanlig gitar.

Wangberg fikk hjelp av bandkollega Morten Kolstad, og bygginga skjedde i garasjen til den kjente skuespilleren Henki Kolstad.

Vinkorker

Den første norske elbassen

Første norskbygde elbass sett fra siden.

Foto: Audun Hagen / Rockheim

Gitaren er litt av et skue, med radioknotter og vinkorker, og Wangberg forteller at selveste Jet Harris i The Shadows testet bassen da The Cool Cats var i England. Men Harris var forsiktig, for å unngå flis i fingrene.

Dermed er bassgitaren, som ble bygget i en garasje på Ullern i Oslo, fortsatt i Wangbergs eie.

Siste fra Trøndelag