NRK Meny

Først tåkefast, så rasfast

Flere av de tåkefaste flypassasjerene fra Værnes tok i dag tidlig morgentoget til Bodø. Men toget med flypassasjerene ble stansa av et lite jordras.

Ras på Nordlandsbanen

Raset har tatt med seg deler av fundamentet til jernbanelinja.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Noen har hatt mer uflaks enn andre det siste døgnet.

– På grunn av tåka på Værnes var morgentoget fra Trondheim til Bodø fullt av flypassasjerer som ønsket å komme seg nordover. Dette toget måtte stanse i Grong på grunn av et jordras, sier pressevakt i NSB, Gina Scholz.

Også for tåkefaste passasjerer som skulle fra Værnes til Oslo, med buss, gikk det ikke helt etter planen i dag tidlig. Bussen, med 50 passasjerer, kjørte av veien på Rv. 3 mellom Kvikne og Ulsberg. Disse passasjerene ble sendt tilbake til Værnes igjen og får forhåpentligvis plass på et fly.

Bussmangel

Ras på Nordlandsbanen i Grong

Jernbaneverket vet fortsatt ikke når Nordlandsbanen kan åpnes for trafikk på strekninga igjen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Raset over Nordlandsbanen har gått mellom Lassemoen og Harran i Nord-Trøndelag.

To persontog ble ramma av raset. Det ene var avgangen fra Mo i Rana til Trondheim og morgentoget fra Trondheim til Bodø. Nordgående tog ble stående med flere hundre passasjerer på Grong stasjon.

– Vi greide å skaffe én buss til passasjerene som skal sørover til Trondheim. Den bussen fikk med seg alle som var på toget fra Mo i Rana, sier Scholz.

Geotekniker Roger Kristoffersen i Multiconsult forklarer raset i Grong.

Geotekniker i Multiconsult, Roger Kristoffersen, forklarer raset i Grong.

Problemet til NSB var alle passasjerene som skal nordover. På grunn av tåka og flyproblemene på Værnes, hadde flyselskapene saumfart Trøndelag etter ledige busser. Derfor fikk NSB store problemer med å skaffe transport til passasjerene som skulle nordover.

– Det var et langt større tog og det tok litt tid å skaffe busser til å kjøre passasjerene til toget som venta på dem i Namsskogan. Men nå er alle passasjerene på vei, sier Scholz til NRK.

Hun ber passasjerene som var rasfaste i Grong om å lese seg opp på reisevilkårene og kontakte servicesenteret til NSB for å høre hva de har krav på av erstatning.

Geoteknikkere på vei

Raset som har gått har tatt med seg deler av fundamentet til skinnene.

Jernbaneverket jobber med å få åpne strekninga igjen, men kan foreløpig ikke si noe om når Nordlandsbanen vil åpne igjen.

En geotekniker er venta på stedet i 15-tiden og Jernbaneverket opplyser at de vil komme med en ny oppdatering i 18-tiden.

Laster kart, vennligst vent...

Raset har gått over Nordlandsbanen mellom Aunsfoss og Folmerelva i Nord-Trøndelag

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.