Hopp til innhold

Skal ha tent på Nidarosdomen – kvinne varetektsfengsles

Kvinna skal ha stått bak tre branner i Trondheim på mandag. Tirsdag slapp politiet henne løs fra arresten. Nå er hun sikta for å ha tent på den norske nasjonalhelligdommen.

Brannskade dør Nidarosdomen

RASK SLUKKING: Brannvesenet fikk raskt slukka branntilløpet og kun ei dør har fått brannskader.

Foto: Morten Andersen

Kvinna blir nå varetektsfengslet i inntil fire uker.

Retten finner det sannsynlig at siktede står bak brannene på Heimdal. Hun hadde tennbriketter, en vedkubbe dynket i brennbar væske og en lighter.

Retten finner det også sannsynlig at kvinnen står bak ildspåsettelsen i Nidarosdomen.

Hun nekter for brannene, både på Heimdal og Nidarosdomen.

Kvinnas forsvarer anker nå kjennelsen til lagmannsretten. Forsvarer Arve Røli vil ikke la seg intervjue etter ønske fra sin klient.

Kan bli siktet for mordbrann

Politiet vurderer siktelse etter mordbrann- og kulturminneparagrafen. De ønsker nå kontakt med personer som var i området Nidarosdomen-Elgeseter fra klokka 23.00 tirsdag kveld.

– Vi mener at overvåkingsvideo fra Nidarosdomen sannsynligvis viser gjerningspersonen. Og at siktede gjenkjennes som den personen som vises, sier politiadvokat Ole Anders Aftret.

I forbindelse med ildspåsettelsen på Heimdal har også politiet utvist et såkalt «modus» som tilsier at hun antenner branner, sier Aftret.

Kvinna i 20-åra ble mandag pågrepet for å stå bak tre branner i dokkestuer og uthus på Heimdal. Hun ble etter kort tid løslatt med meldeplikt.

Noen timer etterpå skal hun ifølge politiet ha forsøkt å tenne på Nidarosdomen. Politiet mener også det var gjentakelsesfare etter de første brannene, men valgte likevel å løslate henne.

– Sakens alvorlighetsgrad sett i sammenheng med den påkjenninga hun ville vært utsatt for gjorde at det ikke ble ansett som forholdsmessig å be om fengsling da, sier Aftret.

Brannskade dør Nidarosdomen

RASK SLUKKING: Brannvesenet fikk raskt slukka branntilløpet og kun ei dør har fått brannskader.

Foto: Morten Andersen

Oppdaga røyk inne i katedralen

Det var like før midnatt alarmen gikk hos nødetatene i Trondheim. Brannalarmen hadde gått i Nidarosdomen og en vekter oppdaga røyk inne i katedralen.

– Vi tenker verstefallsteori når sånne ting skjer. Vi har jo noen stygge bilder i hodet fra Notre-Dame, sier operasjonsleder i politiet, Roger Mogstad.

Da brannvesenet kom til stedet brant det i en av inngangsdørene på den østre delen av kirka.

– Det brant langs ei tredør, men det var ikke noe som krevde noen avansert slukking. Det var fort gjort, sier Mogstad.

Brann Heimdal

BRANN PÅ HEIMDAL: Kvinna er også sikta for å ha tent på dette uthuset som mandag brant ned på Heimdal.

Foto: Bertil Lernæs

– Skremmende

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, var generalsekretær i Kirkens verdensråd da det brant i Notre-Dame 15. april 2019. Med den friskt i minne var det en lite hyggelig beskjed han våkna opp til i morges.

– Det er forferdelig at slike ting kan skje. Men det var godt å skjønne at både varslingssystemene, og de som har ansvaret for å gripe inn, gjorde det de skulle, sier Tveit.

– Men det var virkelig en skremmende opplevelse, fortsetter han.

Mindre skader

Nidarosdomens restaureringsarbeider, som jobber med vedlikeholdet av kirka, ble kontakta allerede i natt om branntilløpet. Men kirka skal ikke være særlig skadd etter nattas hendelse.

– Vi har nok vært veldig heldig. Det er ikke mye skader å se. Det var røyk som kom inn i selve domen og som utløste alarmen til vekterselskapet.

– Dette er et scenario vi trener på med brannvesenet og er godt forberedt på. Men denne gangen virka alarmsystemene som de skulle og brannen ble avverga veldig tidlig, avslutter Mogstad.

Siste fra Trøndelag