Hopp til innhold

Sønnen tok sitt eget liv: – Vi visste for lite om hva Thomas slet med

Inger Lise Løkkemo og Jøran Strømmen vil forhindre at flere unge begår selvmord. Forskning viser dobling i andel unge som rapporterer om angst og depresjon, sammenlignet med 1995.

Inger Lise Løkkemo og Jøran Strømmen

ET MARERITT: Inger Lise Løkkemo og Jøran Strømmen mistet sønnen sin i selvmord før jul. – Jeg kommer aldri til å forstå at Thomas er borte. Aldri, sier mamma Inger Lise Løkkemo om tapet av sønnen, mens pappa Jøran viser fram bilder av gutten som ble tatt to uker før han døde.

Foto: Bjørn Tore Ness / Namdalsavisa

– Det har vært en kamp for å holde seg levende etter at Thomas tok sitt eget liv. Jeg klarer ikke å komme meg videre.

Inger Lise Løkkemo lar tårene renne nedover kinnet. Det er umulig å stoppe dem. Hun og mannen hennes, Jøran Strømmen, har gått gjennom alle foreldres mareritt.

De mistet de sønnen Thomas for ni måneder siden. Den 19 år gamle gutten tok sitt eget liv like før jul.

– En fin gutt, flink på alle mulige måter, sier Løkkemo mens hun tørker bort tårene.

– Det blir ikke snakket om

Hun tror det er mange flere som deler den sorgen som de nå kjenner på.

– Det er så mye slikt som skjer. Det er så mange slike episoder med dødsfall hele tiden, sier hun.

– Men det blir jo ikke snakket om, legger mannen Strømmen til.

– Det gjør det vanskelig at det skal dysses ned, sier Løkkemo.

Hver måned tar i gjennomsnitt seks unge menn mellom 20 og 30 år sitt eget liv i Norge. I Namdalen i Trøndelag har seks unge menn avsluttet livet sitt på egen hånd så langt i 2019.

Jarle Strømmen og Inger Lise Løkkemo.

BLE 19 ÅR GAMMEL: Foreldrene ante ikke hvor mye sønnen deres slet. De hadde ønsket de visste mer, slik at både de selv og samfunnet rundt kunne ha hjulpet Thomas.

Foto: Bjørn Tore Ness / Namdalsavisa

Flere selvmord i løpet av kort tid

Psykiske helseplager blant unge har blitt et stort samfunnsproblem som berører et enormt nettverk av mennesker i Norge.

Før sommeren var det en bølge av flere selvmord i løpet av kort tid i Namdalen. Derfor innkalte Helse Nord-Trøndelag til et møte med politiet, Fylkesmannen og representanter fra fire kommuner.

Sara Germans Selvik er psykiater ved sykehuset Namsos. Hun forteller at de har vært nødt til å ta grep.

– Det er flere henvisninger av ungdommer som sliter psykisk med depresjon og angst. I vår hadde vi en rekke ungdommer som tok sitt eget liv. Så vi har vært nødt til å ta en dialog med flere kommuner her i Namdalen for å drøfte den alvorlige tendensen, sier Selvik.

Sara Germans Selvik

BER POLITIKERNE KOMME PÅ BANEN: Psykiater Sara Germans Selvik ved sykehuset Namsos.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Dobling av unge som sliter

Det har vært en jevn og kraftig økning av unge som rapporterer om symptomer på angst og depresjon.

Det viser helt nye data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) i regi av NTNU. Dette er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning.

Sammenliknet med ungdommer i 1995 så er det en dobling i andelen jenter som forteller om angst og depresjon, fra 20,9 prosent til 44,5 prosent. Det har nesten vært en dobling også blant gutter.

En av fem unge har skadet seg selv en eller flere ganger. Forskerne peker på «betydelige endringer i helserelaterte forhold» de siste 30 årene i en folkehelserapport som har blitt sendt ut til trønderske kommuner. Forskerne slår fast at folkehelse og samfunnsmedisin er viktige politiske anliggender.

Også tall fra Ungdata viser en klar økende forekomst av psykiske plager blant ungdom i Norge.

– Må forebygges gjennom politikk

– Jeg tenker at det er kjempeviktig at dette blir en politisk sak, sier psykiater Selvik som også har forsket på temaet.

Ungdom kommer til henne med plager som angst, depresjon, selvskading og selvmordstanker. Da har det allerede skjedd veldig mye i forkant, påpeker Selvik.

– Dette må forebygges gjennom politikk. Det må tenkes på hvordan vi skal innrette vårt samfunn. Hvordan skal vi ha det hjemme, på skolen og i idrettslag. Hvordan skal vi innrette menneskene til å takle et ganske krevende liv?

Ønsker at noe godt skal komme ut dette

19 år gamle Thomas var en av dem som skadet seg selv. Foreldrene mener han fikk for lite hjelp og Fylkesmannen har nå opprettet en tilsynssak.

Det største ønsket til Inger Lise Løkkemo og Jøran Strømmen er at noe godt skal komme ut av den tragiske historien. At både helsevesenet, de selv og hele samfunnet skal lære.

– Vi visste for lite om hva Thomas slet med, at det var så ille. I etterpåklokskapens navn skal vi da prøve å finne ut hva som gikk feil, slik at noen kan lære av dette, sier Strømmen.

Jarle Strømmen og Inger Lise Løkkemo

ØNSKER MER ÅPENHET: Inger Lise Løkkemo klarer ikke å stoppe tårene når hun snakker om sønnen Thomas. Sammen med mannen, Jøran Strømmen, håper de at noe godt kan komme ut av deres historie.

Foto: Bjørn Tore Ness / Namdalsavisa