Forskning slår fast: God kondis minsker risikoen for hjerteinfarkt

Selv om du er tilsynelatende frisk, kan dårlig kondis være et varselsignal om framtidig hjerteinfarkt, viser ny studie fra NTNU.

Tester kondisen på mølla

LØPER FOR FORSKNINGEN: Arild Vassenden (61), tester kondisen. Resultatene viser at han er en av de sprekere blant oss.

Foto: Jøte Toftaker

– Jobb på, jobb på, hold ut, hold ut. Kjempebra!

En mann i hvit legefrakk står og roper på sida, mens en grønnkledd mann på tredemølla løper alt han orker.

Arild Vassenden presser seg til det ytterste for forskningen.

– Hvis mine data kan brukes til noe fornuftig, så er det et veldig lite bidrag til samfunnet, sier en andpusten 61-åring.

God kondis forhindrer hjerteinfarkt

FOREBYGGENDE MEDISIN: Noen få måneder med regelmessig trening kan være en effektiv stopper for utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Foto: Jøte Toftaker

Vassenden er en av drøyt 4500 personer som fikk målt oksygenopptaket sitt for ti år siden gjennom Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT 3. Ingen av personene som ble testet den gangen hadde hjerte- eller karsykdommer eller høyt blodtrykk, og forskerne mente de hadde lav risiko for å få det de neste ti åra. Likevel fikk 147 av deltakerne senere hjerteinfarkt eller hjertekrampe.

Risikoen viste seg imidlertid å synke jevnt i tråd med økende kondisjon.

Bør motivere folk til å trene

På torsdag publiserte forskere ved CERG (Cardiac Exercise Research Group) på NTNU, en fersk studie som viser at bare en liten økning i kondisjonstrening er bra for helsen.

– Det viser seg at hvis du er blant den fjerdedelen i befolkningen som har høyest oksygenopptak, altså best kondisjon, så har du bare halvparten av risikoen for å få hjerteinfarkt som den minst spreke fjerdedelen, sier lege og forsker ved NTNU, Jon Magne Letnes.

Resultatene bør oppmuntre folk til å bruke trening som forebyggende medisin, mener de.

– Noen få måneder med regelmessig trening kan være en effektiv strategi for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, sier Letnes.

God kondis minsker risiko for hjerteinfarkt

FERSK STUDIE: Forskere på NTNU, Bjarne Nes (i midten) og Jon Magne Letnes (t.h) står bak studien.

Foto: Jøte Toftaker

En av de største studiene i verden

Studien blir publisert i det verdensledende tidsskriftet European Heart Journal. Ifølge forskerne er den unik.

– Dette er en av de største normalmaterialene som finnes i verden på direkte målt maksimalt oksygenopptak, som er det beste målet vi har for kondisjon, forteller forsker Bjarne Nes.

Nå håper de at kondistesting kan bli brukt mer i forebygging av infarkt.

– Kondisjonstesten blir brukt for å finne tegn på sykdom i dag, men kan også brukes for å finne ut hva som kan skje med helsen i framtiden, forteller Nes.

Arild Vassenden får et godt resultat på mølla og er en av de sprekere blant oss. At han selv kan jobbe med kondisen, og dermed minske risikoen for alvorlig sykdom, er han glad for.

– Det er kjempefine meldinger å få, særlig når du har hjerteinfarkt i familien. Da får jeg litt igjen for å være aktiv da, smiler Vassenden.