Hopp til innhold

Slik er menns «flørtestemme»

Uten at de vet det selv, endrer menn stemmen sin når de flørter med attraktive kvinner. Og det er ikke som du kanskje tror, at de bare legger stemmeleiet lavere. – Stemmen kan signalisere både sex og omsorg, sier logoped.

Flørting, forelskelse

Stemmeforsker ved Københavns Universitet, Jenny Iwarsson, sier stemme og pardanning henger sammen.

Foto: colourbox.com

Ifølge forskning.no har University of Stirling i Skottland funnet ut at det skjer to ting med stemmen til en mann som vil imponere en kvinne:

  • Den blir dypere enn ellers
  • Den blir mer syngende, og noen ganger litt lysere enn normalt

– Kvinner vil ha i både pose og smekk. Det dype stemmeleiet signaliserer at du får urmannen, med alt sitt potensiale til å være et skikkelig mannfolk. De lysere tonene sier at her er en som kan bli far til dine barn og som kan vise omsorg for hele familien, sier logoped i Statped, Jorid Løvbakk, til NRK.

Bare mørke toner kan virke aggressivt

Jorid Løvbakk

– Dagens kvinner vil både ha den maskuline urmannen og en snill og kjærlig mann, sier logoped Jorid Løvbakk som en kommentar til forskningen.

Foto: NRK

Og den ubevisste taktikken fungerer. Kvinnene i studien foretrakk å lytte til mannestemmene da de snakket med attraktive kvinner, fremfor da de snakket med ikke-attraktive kvinner.

At det ikke er nok at stemmen blir dypere, men også må være lys og syngende innimellom, forklarer forskerne med at dype toner kan bli assosiert med aggressivitet.

«Ved å fremkalle noen dype lyder, kan en mann indikere ekstra maskulinitet. [...] Kombinasjonen med lyse toner kan signalisere maskulinitet og ufarlighet samtidig», heter det i studien.

– En manns maskulinitet vises gjerne via stemmen. Dyp stemme er lik mye mann. Tenk på reklamene på kino. Men de fleste faller også for det lyse og lette i en stemme. I det ligger det humor og at man er trivelig og blid, sier Løvbakk.

Våre resultater viser at svingninger i stemmen kan være veldig viktig i flørting mellom mennesker, uavhengig av hva man sier.

Juan David Leongómez et. al. University of Stirling

– Leter etter dype stemmer når de vil ha rask sex

– Ved å bruke store svingninger i grunntonemelodien kan mannen, når han snakker til en attraktiv kvinne, vise trygghet og tilknytning og indirekte fortelle at han ikke er farlig, sier stemmeforsker Københavns Universitet, Jenny Iwarsson, til forskning.no.

Hun forteller at kvinner foretrekker dype mannestemmer når hun er mest fruktbar. Det gjelder imidlertid kun når hun er ute etter rask sex. Når hun skal velge en partner til et langvarig forhold, har ikke den dype stemmen innflytelse.

– Jeg skjønner faktisk koblingen med at når du vil ha deg en kjapp en, så vil mange foretrekke en mann med mørkere stemme. Da vil man ikke falle for det lette, litt mer kvinnelige preget med mye synging. Er du imidlertid på jakt etter en varig partner, er jeg veldig enig med Jenny Iwarsson i at en kombinasjonen av de to vil gi deg begge deler. En lysere og mer variert stemme vil signalisere forståelse, empati og vennlighet, men er kanskje ikke det mest sexy, sier logoped Jorid Løvbakk til NRK.

Iwarsson sier at vi også lager store svingninger i grunntonemelodien når vi snakker til spedbarn for å skape trygghet, og mener å høre det samme hos personale på fly og flyplasser.

LES: Passer dere sammen? Ta NRKs partest

Kvinner har ikke flørtestemme overfor menn

University of Stirling fant også ut at kvinnestemmer ikke endret seg når de snakket med attraktive menn.

Derimot varierte de stemmebruken mye mer når de snakket med konkurrenter, særlig når disse kvinnene var attraktive.

Forskerne bak studien kan ikke svare på hvorfor det er slik.

Forskningen er utført både i Skottland og i Tsjekkia, for å sikre at dette ikke handlet om noe spesielt ved det engelske språket.

LES: Slik flørter du i fjellet

– Logopedhjelp er rene sjekketrikset

Ståle Tonning

NRKs reporter Ståle Tonning - høy og mørk, i alle fall for en liten stund.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Logoped Jorid Løvbakk sier at når kvinner hører dype mannestemmer på radio, så liker de den mannen veldig godt.

NRK Trøndelags egen Ståle Tonning har tidligere vært på kurs hos Løvbakk, og mener dette må være rene sjekkekurset, i lys av den nye forskningen.

– Vi fikk to øvelser. Den ene gikk på å lage lyder mens vi pustet gjennom en vannslange ned i en flaske med lunket vann. Den andre var at vi leste dikt med en vinkork i munnen, og dermed måtte snakke overtydelig.

– Etter kurset fant vi ut at stemmeleiet mitt hadde gått betydelig ned, humrer Tonning, som imidlertid blir litt vagere når han får spørsmål om hvilken effekt det ga og hvor lenge den eventuelt varte.

En dyp stemme er som hår på brystet og masse testosteron.

Logoped Jorid Løvbakk