Hopp til innhold

Vil forske på dødsårsaker blant verkstedsarbeidere

En stor helseundersøkelse skal vise om arbeidere ved jernbaneverkstedet på Marienborg i Trondheim er blitt syke eller har dødd tidlig på grunn av jobben.

Marienborg

83 av de ansatte ved NSBs verksted på Marienborg har dødd av sykdom som kreft og hjerteinfarkt siden 1980.

Foto: Tor Berre / NRK

NSBs verksted på Marienborg

De ansatte ved verkstedet har fortalt om et arbeidsmiljø hvor lokomotivene ble rengjort med farlige løsemidler uten at det ble brukt effektivt verneutstyr.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
Jomar Kvitland

Jomar Kvitland har vært i flere begravelser hos sine tidligere kolleger.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

22 tidligere ansatte eller ansattes familier har søkt juridisk hjelp for å få vurdert om de har krav på erstatning. 83 arbeidere ved verkstedet har siden i løpet av de siste 32 årene dødd av sykdom før de fylte 68 år, skriver Adresseavisen.

Av de 83 døde 36 av kreft og 30 av hjertelidelser. Det er spesielt bukspyttkjertelkreft som er framtredende.

– Gir svar på økt risiko

Det er Arbeidsmedisinsk avdeling på St. Olavs Hospital som skal gjennomføre forskningsprosjektet, og de starter til våren.

– Undersøkelsene vil kunne gi svar på om det har vært økt risiko for kreftsykdom, hjerte- og karsykdom eller kols knyttet til arbeidsmiljøpåvirkninger ved Marienborg, sier avdelingssjef ved avdelingen, Bjørn Hilt til avisa.

De ansatte ved verkstedet har tidligere fortalt om et arbeidsmiljø hvor lokomotivene ble rengjort med farlige løsemidler uten at det ble brukt effektivt verneutstyr. Lufta i verkstedet kunne også være fylt med giftig dieseleksos fra lokomotiv.

– Det er helt forferdelig

Klubblederen ved verkstedet, Jomar Kvitland, har tidligere sagt at han ønsker en undersøkelse mellom arbeidsmiljøet og de mange dødsfallene.

De siste årene har han vært i begravelser til mange kolleger og tidligere kolleger.

– Det er helt forferdelig, det er grusomt og meningsløst. Jeg håper det ikke blir flere. Men vi er dessverre mange som har vært utsatt for kjemikalier og dieseleksos, og det kan ta 20-30 år før sykdommen bryter ut, sa Kvitland til NRK i november i fjor.

Nå får han ønsket om en undersøkelse av de mange dødsfallene oppfylt. Arbeidet skal, ifølge Adresseavisen, vare fram til 2015. Prosjektet vil koste omtrent tre millioner kroner, hvor NSB går inn med to millioner.

Vil ha fakta på bordet

Kommunikasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, sier de ønsker mest mulig fakta i saken.

– Vi ønsker en uavhengig medisinsk gjennomgang av hvorvidt det finnes en overrepresentasjon av noen nærmere avgrensede sykdommer blant ansatte og tidligere ansatte ved Marienborg verksteder, sier han til avisa.

Marienborg

NSB støtter forskningsprosjektet med to millioner kroner.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK