Hopp til innhold

Forsker advarer mot tvangstrening

Trening er sunt, men ikke når det blir en tvangshandling. Nå advarer fysioterapeut og forsker Marit Danielsen mot tvangstrening.

Girl in gym

Tvangstrening eller treningsglede? Forsker og fysioterapeut advarer mot usunn tvangstrening. Nå skal hun forske på fenomenet blant jenter med spiseforstyrrelser.

Foto: COLOURBOX

– De fleste råd går ut på at man skal være fysisk aktiv, men stadig flere trener selv om de er syke og har skader. De velger også trening foran sosial aktivitet, sier fysioterapeut Marit Danielsen ved regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser i Helse Nord-Trøndelag.

Hun tar nå doktorgrad i temaet spiseforstyrrerlser og tvangstrening ved institutt for nevromedisin ved det medisinske fakultet hos NTNU. Hun vil finne ut av hvordan hun kan hjelpe pasienter med disse lidelsene. Kompetansesenteret har utviklet et spørreskjema de gir pasienter.

– Vi spør pasientene om hvorfor de trener. Om det er fordi de vil få god helse, eller om det er fordi de vil holde seg friske, men det svarer de nei på. De trener fordi de føler de må, forteller Danielsen.

LES: Sykelig treningsavhengighet

Bekymret

Advarer mot tvangstrening

Forsker Marit Danielsen vil finne ut mer om hvorfor jenter med spiseforstyrrelser tvangstrener.

Foto: Silje Kolaas

Danielsen er bekymret over at det sterke kroppsfokuset i samfunnet spesielt gir unge mennesker et forstyrret kroppsbilde, og sier det er tegn man kan se etter for å finne ut om noen plages med tvangstrening.

– Man kan merke om noen plages med det ved at de er mindre glade, og velger trening foran familie og venner, sier hun.

Ikke farlig å trene

Forskeren mener de som er trenere eller helsepersonell bør spørre noen spørsmål angående trening til unge mennesker som kan vise symptomer på tvangstrening.

– Det er en veldig liten mulighet for å være fornøyd med kroppen sin. For det er så mange som sier hva vi burde ha gjort, sier forskeren.

Danielsen sier det ikke er farlig å trene mye, men hvis de som trener gjør det kun for å kontrollere vekt og utseendet, kan summen bli mer et problem enn helsegevinst. Hun skal forske videre.

– Når jeg er ferdig med å forske på jentene, så skal jeg forske på guttene. Kroppsfokuset er like sterkt hos dem også, sier fysioterapeuten.

LES: Hvor mye trening er sunt?

– Sliter veldig

På ulike nettforum er det flere brukere som skriver innlegg om tvangstrening. En bruker skriver at hun har slitt med spiseforstyrrelser og tvangstrening i mange år, og at all treningsglede forsvinner.

"– Sliter veldig med å komme i gang med et "sunt" treningsopplegg. Jeg elsker jo å trene, så eskalerer det helt, og så plutselig står jeg der, og er "låst" fast i tvang om at jeg må løpe minst ti minutter lengre enn i går", skriver brukeren.

Fitness girl with water close up

Danielsen er bekymret over at det sterke kroppsfokuset i samfunnet spesielt gir unge mennesker et forstyrret kroppsbilde.

Foto: COLOURBOX

En annen bruker på samme forum skriver at en løsning kan være å følge et fast treningsprogram.

"– Begynte etter hvert å planlegge treningen min, skrev opp program hver uke, hvor lenge jeg skulle jogge, sykle eller gå på ellipsemaskinen osv. Dette bruker jeg fortsatt, er veldig greit å ha kontroll på treningen."

– Smart å søke hjelp

Førsteamanuensis Solfrid Bratland-Sanda ved Høgskolen i Telemark har skrevet en doktorgradsavhandling om trening blant pasienter med spiseforstyrrelser.

– Hvis man tenker at man ville håndtert det å droppe en treninsgøkt veldig dårlig, så kan det være grunn til bekymring, sier Bratland-Sanda.

Hun sier at det kan være smart å søke hjelp da det kan være vanskelig å gjøre noe med tvangstrening selv.

– Man kan søke hjelp, og benytte kognitive teknikker hvor man jobber med å endre tankemønster. Trening er noe vi ønsker at pasientene skal fortsette med i mer helsebringende doser, og da må man gjerne lære hva som er normal atferd.

LES: Trening skaper stress

Mann som trener

Noen trener seg syke. Det blir mer en tvangshandling enn glede. Forsker Marit Danielsen er bekymret over utviklingen som gir stadig flere et forstyrret kroppsbilde.

Foto: Nina Bull Jørgensen / NRK