Hopp til innhold

Fortsatt ikke enige om Kattmarka-erstatning

Hus- og hytteeierne i Kattmarka i Namsos er ikke blitt enige med kommune og stat om erstatningsoppgjøret etter raset som gikk 13. mars i 2009.

Kattmarka

Det enorme raset tok med seg mange hus og hytter i Kattmarka i 2009.

Foto: NRK

Ivar Hustad

Ivar Hustad er Namsos kommunes advokat i meklingen etter Kattmarka-raset.

Foto: Espen Sandmo / NRK

I forrige uke møttes partene til mekling i Namdal tingrett, uten å bli enige.

– Holder kontakten

– Men rettsmeklinga om erstatning har ikke endt i brudd. Vi gikk fra hverandre på fredag uten å bli enig, men vi holder kontakten, sier Ivar Hustad som er advokat for Namsos kommune.

Det er fremmet krav på 40 millioner kroner fra berørte etter det store kvikkleireraset for fem år siden. Dette er krav som ikke blir dekket av forsikringsselskapene. Raset tok med seg rundt ti hus og hytter, og ødela en vei og mange eiendommer. Heldigvis kom ingen personer kom til skade i raset.

Etter det NRK erfarer har Namsos kommune og staten tilbudt de berørte rundt ti millioner kroner i erstatning.

– Det var bare satt av tre dager i tingretten, og det var altfor lite. Det betyr ikke at rettsmeklingen er over, og vi ble enige om at kommune og stat skal komme tilbake med konkrete tall, sier Hustad.

– Krav ble avvist

Advokaten sier flere av kravene fra beboerne ble kontant avvist av kommune og stat.

– Det vil nok være en del skadelidende som ikke blir fornøyd med tilbudet de får, men vi mener kravene må være berettiget. Det er det ikke alle som er, mener Hustad.

I alt har altså 23 berørte meldt inn krav på rundt 40 millioner kroner etter at forsikringsoppgjøret er over. Her ble det betalt ut rundt 45 millioner kroner i erstatninger. Men flere hadde ikke forsikringer, og andre som ikke ble direkte berørt av raset, har opplevd setningsskader på hus i etterkant.

– Fem års kamp

– Det har vært en kamp gjennom fem år mot forsikringsselskap, byråkrati og Namsos kommune. Vi har opplevd store skader på huset vårt i årene etterpå. Det virker som om hele boligfeltet har vært i bevegelse, sier en av beboerne NRK har snakket med.

Nå håper de på en anerkjennelse og at Namsos kommune tar ansvaret for det som skjedde.

– Men det virker ikke enkelt når kommunen under meklingen setter erstatningen til oss opp mot sykeheimsplasser og vanskelig kommuneøkonomi. Vi kan ikke utelukke at dette ender med en rettssak, sier beboeren.

Ras i Namsos

Raset i Kattmarka ødela store verdier og skjedde i forbindelse med veiarbeid i området.

Foto: Irene Næss-Pedersen

Siste fra Trøndelag