Fornøyd Solberg på Cold Response

Statsminister Erna Solberg besøkte den store internasjonale militærøvelsen Cold Response i Trøndelag lørdag.

Erna Solberg og Elin Agdestein

Statsminister Erna Solberg hilser på soldater under Cold Response på Værnes lørdag.

Foto: Morten Andersen/NRK

Erna Solberg besøkte militærøvelsen på Værnes sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Besøket varte i nesten tre timer.

Hilste på soldater

– Det jeg har sett og hørt er at dette er en øvelse som fungerer veldig bra, sier Solberg til NRK.

Hun hilste på både norske og amerikanske soldater.

Over 15.000 soldater fra 14 nasjoner deltar på Cold Response. I helga det er full militær aktivitet i hovedøvingsområdet i Nord-Trøndelag.

Erna Solberg på Cold Response i Trøndelag

Statsministere Erna Solberg fikk se på militært utstyr som er lagret i forhåndslager i Trøndelag. Utstyret er i bruk under Cold Response.

Foto: Morten Andersen/NRK

Samtrening viktig

– Det er veldig bra at man får til samtrening som skal gjøre Nato-operasjoner og vårt forsvar stridsdyktige, men som også skal ha en avskrekkende effekt, sier Solberg.

Hun sier det er viktig med en alliansetilknytning som gjør at det er troverdig at landet får hjelp om det trengs.

Oppgraderte forhåndslager

Siden begynnelsen av 1980-tallet har det vært amerikanske forhåndslager og militært utstyr i haller i fjellet i Trøndelag. Dette utstyret har gradvis blitt oppdatert og oppgradert.

– Kan dette øke konfliktnivået til Russland?

– Nei, det bidrar ikke til å øke konfliktnivået. Dette har vi hatt i mange tiår. Det at vi har et troverdig samarbeid med amerikanerne og Nato-land virker avspennende og ikke akselererende, sier statsminister Erna Solberg.

Ine Eriksen Søreide og Erna Solberg

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, ordfører Ivar Vigdenes, statsminister Erna Solberg og stortingsrepresentant Elin Agdestein fra Høyre i Nord-Trøndelag på Værnes lørdag for å følge Cold Response.

Foto: Morten Andersen/NRK

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .