NRK Meny
Normal

Namsos: Fornærmede brøt sammen

Den fornærmede syriske ungdommen (19) brøt sammen i Namdal tingrett da videoen som viste angrepet på han, ble vist under rettssaken i Namsos mandag morgen. Den hovedtiltalte 18-åringen hevder det var syreren som angrep først.

Filmet gutt som ble utsatt for vold i Namsos

Videoen som viste voldshandlingen i Namsos, vakt oppsikt over hele landet i fjor sommer.

Statsadvokat Kaia Strandjord i Namdal tingrett i forbindelse med videovoldsaken i Namsos.

Statsadvokat Kaia Strandjord er aktor i straffesaken mot de fire ungdommene.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Fire ungdommer i slutten av tenårene står tiltalt for vold mot syreren, og saken fikk stor oppmerksomhet i fjor sommer da en video som viste overgrepet ble publisert på sosiale medier .

Ikke tiltalt for rasisme

Fra flere hold ble det hevdet at volden var rasistisk motivert, noe også den fornærmede sa i flere intervjuer, men tiltalen mot de fire omfatter ikke rasistisk vold.

Ifølge aktor, statsadvokat Kaia Strandjord, dreier det seg om legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Hendelsen skal ha vært umotivert og bar preg av mishandling.

Da den fornærmede 19-åringen klarte å forklare seg i retten fortalte han om det som skjedde i Namsos sentrum natt til 5. juli i fjor.

– Jeg og to kamerater gikk og snakket sammen da en ungdom kom etter oss og snakket til oss. Vi skjønte ikke hva han sa, men han var aggressiv og skrek mot oss, forklarte 19-åringen.

Den fornærmede forklarte at ungdommen og to andre forfulgte dem gjennom sentrumsgatene. 19-åringen mistet kontakten med sine to kamerater, og ble til slutt påkjørt av en bil.

– Slo og sparket

– Jeg falt i bakken og slo hodet mitt. Jeg ble svimmel og trodde de ville drepe meg da de begynte å slå og sparke meg, forklarte han i retten.

Sjåføren i bilen filmet hendelsen og la videoen ut på sosiale medier. Videoen viser den hovedtiltalte ungdommen som presser den syriske 19-åringen ned i asfalten mens han roper "ned, ned", flere ganger. Han slår syreren i bakhodet og slenger han bortover asfalten. Deretter hopper han inn i bilen og de fire tiltalte kjører av gårde.

– De to kameratene mine kom og hjalp meg og fikk meg på sykehuset etter på, forklarte den fornærmede 19-åringen i sin forklaring.

Mannen har hatt store problemer etter overfallet og begynte å skjelve før han brøt sammen da videoen ble vist for tingretten. Rettssaken måtte avbrytes i flere minutter før han kunne forklare seg om det som skjedde.

Etter at saken ble kjent i media førte det til sterke reaksjoner over hele landet. Det ble også arrangert en markering mot vold i Namsos like etterpå.

I overkant av hundre mennesker hadde møtt opp for å markere avstand mot vold etter voldsepisoden i Namsos.

– Stor belastning

Hege B. Skillingstad er bistandsadvokat for den syriske mannen som er fornærmet i saken.

– Saken har vært- og er en stor belastning for min klient. Han ser frem til å få den overstått, sier Skillingstad til NRK.

Den antatte hovedmannen er tiltalt for legemsbeskadigelse i saken, men erkjente delvis straffskyld for legemsfornærmelse da tiltalen ble lest opp. De tre andre nektet straffskyld.

Den 18 år gamle hovedtiltalte startet sin forklaring mandag ettermiddag. Han sa at det var den syriske 19-åringen og hans to kamerater som først pekte og ropte mot han.

– Ble slått i siden

– De lo av meg og vi begynte å diskutere. De to kameratene hans løp av gårde, og vi fortsatte å diskutere, fortalte den 18 år gamle hovedtiltalte til Namdal tingrett.

Diskusjonen gikk over til krangling etter hvert som de to gikk videre i sommernatten.

– Så slo han meg plutselig i siden, på ribbeina, og stakk av. Jeg løp etter, og en av mine kamerater forsøkte å stoppe han. Til slutt fikk jeg tak i han, og la han ned i bakken med et halsgrep, sa den tiltalte i retten.

Rettssaken fortsetter med de tiltaltes forklaringer, og det er satt av fire dager til behandlingen av saken i Namdal tingrett.

Video fra Trøndelag

Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.
Cirka 8000 deltok i årets Pride-parade i Trondheim