NRK Meny
Normal

Forlenget Trønderbanen til Melhus

85.000 passasjerer får i dag et nytt og bedre togtilbud sør for Trondheim når Trønderbanen blir forlenget.

Trønderbanen

Trønderbanen ble forenget til Melhus mandag morgen.

Foto: Elisabeth Skarrud/NRK

Hilde Lyng

Markedsansvarlig Hilde Lyng i NSB gledet seg til forlengelsen av Trønderbanen.

Foto: Elisabeth Skarrud/NRK

Omleggingen betyr at det blir 26 vranger mellom Melhus og Trondheim hver vei, og 17–18 av dem går til flyplassen på Værnes.

Sommerfugler i magen

– Jeg har hatt sommerfugler i magen i natt, men det ser ut til at omleggingen av tilbudet har gått fint, sier markedsansvarlig i NSB, Hilde Lyng, til NRK mandag morgen

Melhus-ordfører Jorid Jagtøyen mener forlengelsen av Trønderbanen er svært viktig for folk i kommunen.

– For Melhus er dette en ny tidsepoke, og dette er det største som har skjedd siden jernbanen ble åpnet, mener Jagtøyen.

Togtrafikken sør for Trondheim blir dermed femdoblet fra mandag morgen.

– Det er en fantastisk følelse å få være med på dette. Jeg skal innrømme at det har vært dårlig med nattesøvnen fordi jeg har vært så spent, sier Lyng.

Flere ansatte på jobb

Jorid Jagtøyen

Melhus-ordfører Jorid Jagtøyen klippet snora da Trønderbanen ble forlenget.

Foto: Elisabeth Skarrud/NRK

Mandag morgen hadde NSB mellom 15 og 20 flere ansatte på jobb for å informere om det nye togtilbudet både på Trondheim S, Melhus og på Heimdal.

Melhus har 4000 innbyggere som pendler ut av kommunen hver dag. I tillegg er det 1000 personer som reiser til Melhus for å jobbe.

– Vi har registrert at AtB kutter i busstilbudet sitt, men jeg vil understreke at vi ikke er ute etter å kapre busskunder. Vi har et godt forhold til AtB. Det er først og fremst flere bilister vi ønsker velkommen som togkunder, sier markedsansvarlig Hilde Lyng.

Feiret på Melhus

Ruteomleggingen ble markert med sang, musikk og mat av elever fra Trøndertun folkehøgskole i Melhus. Også fylkesordfører Tore O. Sandvik, trondheimsordfører Rita Ottervik og folk fra Samferdselsdepartementet og samferdselskomiteen på Stortinget var på plass.

– Dette er en stor dag for hele regionen sør for Trondheim. Nå kan folk reise med tog til jobb der de kan kose seg med avis og kaffe, istedenfor å stampe i kø på E6. Nå trenger vi bare flere parkeringsplasser slik at folk får satt fra seg bilene sine før de reiser inn til byen, sa stortingspolitiker Linda Helleland (H) på Melhus mandag morgen.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik roste både Melhus kommune og NSB under åpningen.

– Dette er en stor dag for mange, og det gjør at vi kan se tog- og busstilbudet mer i sammenheng. Vi vil samtidig utfordre nasjonale myndigheter til å se tilbudet sammen og bevilge enda mer penger for å gjøre det bedre, sa Sandvik.

Tore O. Sandvik og Rita Ottervik

Tore O. Sandvik og Rita Ottervik var blant gjestene på Melhus mandag morgen.

Foto: Elisabeth Skarrud/NRK

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal