NRK Meny
Normal

Forgiftet av sin egen rakfisk

En mann fra Nord-Trøndelag ble dødssyk da han spiste sin egen rakfisk i vinter. I flere uker har mannen vært til behandling ved St. Olavs Hospital og Sykehuset Levanger.

Sykehuset Levanger

Mannen får nå behandling ved Sykehuset Levanger.

Foto: Rita Kleven

Rakfisk

Rakfisk blir ansett som en delikatesse, men kan være farlig hvis den ikke er behandlet på riktig måte.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Det var i mars at mannen ble innlagt ved sykehuset med botulisme. Årsaken var hjemmelaget rakfisk, skriver Trønder-Avisa.

Dødelig

– Botulisme er svært alvorlig, og kan være dødelig. Men heldigvis svært sjelden. Det kan ta både uker og måneder før man blir frisk, sier avdelingsoverlege Carl Platou til avisa.

Rakfisken blir laget uten å slippe til oksygen, og det er da giftstoffet kan havne i fisken. Årsaken er ofte at fisken har ligget på bakken hvor bakterien finnes naturlig.

En annen forklaring kan være at det har vært for lite salt i rakfisken.

Talevansker

– Pasientene blir ofte tørre i munnen, får talevansker, synsforstyrrelser, oppkast eller diare, forklarer Platou.

Ifølge Trønder-Avisa ble det i perioden 1977–2012 registrert 48 tilfeller av botulisme i Norge. I Nord-Trøndelag hard et vært fem utbrudd de siste 20 årene.

Mannen skal ifølge sykehuset være på bedringens vei etter sykdommen.