Hopp til innhold

Foreslår store endringer i Sør-Trøndelag

I dag la fylkesmennene i Nord- og Sør-Trøndelag frem sine forslag til sammenslåinger. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag foreslo de største endringene til det nye kommunekartet.

Fylkesmann i Sør-Trøndelag

Fylkesmann i Sør-Trøndelag, Brit Skjelbred, ønsker blant annet at Frøya blir en del av en storkommune.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

En av anbefalingene fra fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Brit Skjelbred, er at Hitra og Frøya bør slå seg sammen med de ytre delene av Snillfjord.

Forbauset Frøya-ordfører

Tidligere i vår sa Frøya nei til sammenslåing, men at det kunne være aktuelt senere. Ordfører Berit Flåmo er forbauset over at fylkesmannen vil gjøre sammenslåingen allerede nå. Likevel er hun ikke avvisende.

Berit Flåmo

Frøya-ordfører Berit Flåmo er ikke avvisende til å bli en del av en ny storkommune, men hadde ikke sett for seg et forslag om det allerede nå.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg er enig med Skjelbred om at dette kan bli en kraftkommune. Men vår kommune ligger ytterst og dermed blir spørsmålet rundt blant annet regionsenteret i en eventuelt sammenslått kommune helt sentralt for vår del, sier hun.

Skjelbred mener også at Malvik kommune bør slå seg sammen med Trondheim og Klæbu. Fylkesmannen mener det er mye som skjer i Trondheim som også påvirker Malvik. Malvik-ordfører Ingrid Aune, er ikke enig i det.

– Malvik fortsatt er stor nok til å stå alene uten å slå seg sammen med Trondheim og Klæbu, mener hun.

Det foreslås at Rindal bør slå seg sammen med den nye kommunen Orkdal. I dag er kommunen en del av Møre og Romsdal

I tillegg foreslås det at Midtre Gauldal slår seg sammen med Melhus og Skaun, og at Rennebu og Oppdal bør diskutere videre muligheter for sammenslåing.

Begge kommunene er sårbare dersom de står alene, mener fylkesmannen.

På sikt ønsker fylkesmann Skjelbred seg 9 kommuner i søndre del av fylket Trøndelag.

Her presenterer Brit Skjelbred sine anbefalinger om Sør-Trøndelags kommuner.

.

Ordførere samlet i Sør-Trøndelag

Ordførere samlet under fylkesmennenes anbefalinger om sammenslåinger.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Ingen tvangssammenslåing i Nord-Trøndelag

Fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan, mener følgende kommuner bør slå seg sammen, i tråd med det lokale vedtak om sammenslåing.

  • Leksvik og Rissa
  • Verran og Steinkjer.
  • Fosnes, Namdalseid og Namsos

I tillegg foreslår han at Flatanger, Overhalla og Høylandet slår seg sammen, og at Verdal, Levanger og Frosta gjør det samme.

Ryan mener det er ekstra viktig å passe på demokratiet i en tid med endret kommunestruktur.

– En betydelig reduksjon av antall lokalpolitikere har en utfordring. Nærhet og engasjement blir svekka, og det ligger veldig mye kraft i kommunestyrene. Vi må passe på demokratiet, mener Ryan.

Se hele anbefalingen om sammenslåinger i Nord-Trøndelag her:

Slik vil fylkesmann Inge Ryan at den nordlige delen av Trøndelag skal settes sammen.

Fylkesmann i Nord-Trøndelag, Inge Ryan.

Her er fylkesmennenes anbefalinger - NRK Trøndelag - Lokale nyheter, TV og radio

Mener oppdraget ble løst riktig

En del oppfattet Inge Ryans anbefalinger og formuleringer som vage. Selv mener han at han ikke hadde grunn til å gå hardere til verks så lenge Stortinget har gitt føringer om at sammenslåingene skal komme av frivillighet.

– Jeg forholder meg til det stortinget har vedtatt om at frivillighet skal ligge til grunn. Så har vi hele tiden hatt en åpen, ærlig og god dialog med kommunene. Og da komme i siste liten med å si noe annet, det hadde tatt seg dårlig ut, mener Ryan.