Fordel at bygget er dårlig isolert

Den brannskadde bygningen ved Ringve Museum er dårlig isolert. Dette er en fordel i arbeidet med opprydding og reparasjoner etter brannen, sier antikvar Mette Bye.

Ringve

To rom i hovedbygget på Ringve Museum ble hardt rammet av brannen.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Byantikvaren i Trondheim var tirsdag på inspeksjon på Ringve Musikkmuseum etter brannen på mandag. Brannen ble begrenset til to rom i den vestre delen av hovedbygget. I tillegg til to totalskadde instrumenter, var det store materielle skader på bygningen.

At hovedbygningen er såpass gammel og dårlig isolert, kan bli en fordel når gjenoppbyggingen starter, mener byantikvaren. Mye av vannet som ble brukt under slukkingen er blitt liggende og kan tørkes opp relativt enkelt. I en moderne, isolert bygning, ville vannet ha trukket inn i isolasjonen.

– Sannsynligvis må vi ikke rive alt her. Det måtte vi ha gjort i en moderne bygning med isolasjonsmaterialer som trekker til seg fuktighet, sier Bye.

– Det er fordelen med at dette er en bygning som har fått lov til å stå som den ble bygget, mer eller mindre. Når dette først har skjedd, er det en fordel for bygningen at den ikke har blitt gjort så mye med, fortsetter hun.

Flytting av møbler

Ansatte ved Ringve Museum flyttet i dag møbler og instrumenter til et lager på Dora.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Muligheter for reparasjon

De to rommene som ble rammet av brannen går under navnene Barneværelset og Hjørnestua, og ligger i hver sin etasje i den vestre delen av hovedbygget.

– Vi ser at skadene på interiøret er konsentrert til to rom på vestsiden av bygningen, og der er det fortsatt rester igjen, så det er mulig å gjøre en reparasjon og en rekonstruksjon. Alt i alt er vi glade for at det ikke gikk verre enn det gikk, forteller Bye.

Likevel rakk brannen å gjøre mye skade før den ble slukket.

– Det er mye som er ødelagt. Det er fortsatt uklart om tømmerveggen er gjennombrent, eller om noe av tømmeret kan berges. Interiøret er det skade på, men det er fortsatt intakt. Man har måttet sage seg gjennom fra andre til første etasje, og det er selvfølgelig også en skade som må repareres, sier Bye.

– Trist

Direktør Ivar Roger Hansen og andre ansatte ved Ringve Museum fortsatte tirsdag arbeidet med å flytte museumsgjenstander fra det rammede området til et lager på Dora.

– Det var et trist skue å komme til i dag, uttalte direktøren til NRK.

Det er fortsatt ikke kjent hvordan brannen startet.