Trondheim kommune vil ikke har reklame som inneholder tynne modeller på sin eiendom. Derfor vedtok kommunestyret tirsdag et forbud mot reklame som kan bidra til kroppspress. Forbudet gjelder på reklameplasser som kommunen leier ut. Det betyr at du i framtiden ikke vil se lettkledde kvinner og menn på gatetoaletter, leskur og bysykler.
- LES OGSÅ: Trekker tilbake omstridt pin-up-reklame.
Vil merke retusjerte bilder
I Oslo er det i dag et forbud mot støtende reklame. SV i Trondheim ønsket å utvide et slikt forbud og kom derfor med følgende forslag til vedtak:
«Det åpnes ikke for reklame som er støtende eller diskriminerende mot grupper eller enkeltindivider, eller reklame som formidler et uriktig bilde av modellen(e)s utseende og bidrar til økt kroppspress. Som et minimum bør reklame hvor kroppsfasong er retusjert merkes.»
– Vi må tenke igjennom hvilken type reklame vi er med på å spre. Vi skal ikke være med på å spre reklame som bidrar til et økt kroppspress, sier Kommunalråd for SV i Trondheim, Ottar Michelsen.
Det blir ingen lettkledde damer og menn å se på bysyklene i Trondheim.
Foto: Linda Bjørgan / NRKOgså Miljøpartiet de Grønne var med på vedtaket og mener at reklamen som tillates også må vurderes i et klima og miljøperspektiv.
– Håpløst for kommunen
Yngve Brox i Høyre mener det er viktig å bekjempe kroppspress, men at et slikt forbud vil bli vanskelig å håndheve.
– Det er viktig å bekjempe kroppspress, men vi kan ikke forby og regulere oss fram til den samfunnsutviklingen vi vil på alle områder. Da må vi detaljregulere hva som er greit av bilder og det blir håpløst for kommunen.
Yngve Brox i Høyre mener det er viktig å bekjempe kroppspress men at ikke alt kan detaljreguleres.
Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK TrøndelagMichelsen er enig i at det kan være vanskelig å definere hva som er støtende reklame og hvilken reklame som øker kroppspresset.
– Det som er viktig er at vi har en regel som gjør at vi kan slå ned på dette. Men det er klart at dette er et tolkningsspørsmål, sier han.
Hvem og hvordan dette forbudet skal håndheves er foreløpig ikke helt klart. Michelsen er enig i at det kan være vanskelig å definere hva som er støtende reklame og hvilken reklame som øker kroppspresset.
– Det som er viktig er at vi har en regel som gjør at vi kan slå ned på dette. Men det er klart at dette er et tolkningsspørsmål.
Positiv til forbudet
– Det er en positiv ting at kommunen ikke ønsker å bidra til økt kroppspress, sier Jørgen Voje Sagmo. Han sitter i styret i Næringsforeningen i Trondheimsregionen og er daglig leder for butikkjeden Retro.
- LES OGSÅ: Tine trekker lettkledd iste-reklame.
– Det kan være vanskelig å definere hva som bidrar til kroppsfokuset, men det skal ikke vi avgjøre, sier Sagmo.