NRK Meny
Normal

Forberedt på hotellstreik fra lørdag

Ansatte og gjester er spente på om partene blir enige eller om det blir hotellstreik fra lørdag morgen.

Jo Gabriel Grøtan, Quality hotell Augustin

Jo Gabriel Grøtan er nattevakt her på Quality hotell Augustin i Trondheim. Her blir dørene stengt fra søndag om partene ikke blir enige i lønnsoppgjøret. Det bekrefter ledelsen ved hotellet.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

Bare i Trondheim kan ansatte ved 15 hoteller bli tatt ut i streik dersom partene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv ikke blir enige før fristen går ut ved midnatt.

Det er 3000 ansatte på hoteller, restauranter og kafeer i fem fylker i Sør-Trøndelag, Vestfold, Oslo, Nordland, Hordaland og Buskerud som kan bli tatt ut i streik.

Sjekk hvilke hoteller og serveringssteder i Sør-Trøndelag som kan bli rammet i faktaboksen til høyre!

Hoteller kan bli stengt

Om det blir streik vil noen av hotellene stenge helt. Det gjelder blant annet Quality hotell Augustin i Trondheim.

– Vi har 21 ansatte som er organisert i Fellesforbundet og som kan bli tatt ut i streik. I så fall har vi ikke mulighet til å ha åpent lenger enn til søndag, sier hotelldirektør Cathrine Stadsvik.

Hun er også direktør ved Comfort hotell park i Trondheim. Her vil bare fem ansatte bli tatt ut i streik om partene ikke blir enige.

Stadsvik sier de vil klare å holde åpent her fordi hun og andre ledere på hotellet kan gå inn i vakter.

Quality hotell Augustin og Thon hotell Gildevangen

To av de 15 hotellene i Trondheim som kan bli berørt av en streik. Fra høyre Thon hotell Gildevangen og Quality hotell Augustin. Hoteller, restauranter og kafeer i fem fylker kan bli rammet av streik.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

– En stor andel av de ansatte på Royal Garden hotell i Trondheim kan bli tatt ut i streik, men hotellet blir ikke stengt. Dette får ingen konsekvenser for Nidaros bluesfestival som pågår på hotellet nå, sier hotelldirektør Rune Nordstokke.

Mekler

Leder i Fellesforbundet i Sør-Trøndelag, avdeling hotell og restaurant, Børge Ånesen, forteller at 600 ansatte i fylket venter på en avklaring om de blir tatt ut i streik.

Børge Ånesen, LO-leder i Bodø

Børge Ånesen i Fellesforbundet i Sør-Trøndelag sier 600 ansatte i hoteller, restauranter og kafeer i Trondheim venter på beskjed om det blir streik fra lørdag.

Foto: Gisle Forland / NRK

– Signaler er at partene har stått langt fra hverandre. Det er vanskelige forhandlinger. Vi må jo følge frontfagene og dette er et moderasjonsoppgjør. Da er vi opptatt av å løfte de ansatte som har minst fra før, sier Ånesen.

NHO Reiseliv bekrefter at partene fortsatt sitter i mekling fredag kveld. Senior kommunikasjonsrådgiver i NHO Reiseliv, Øystein Eian, sier de ikke ønsker å gi noen kommentar så lenge det pågår ei mekling bak lukkede dører.

NHO Reiseliv ønsker heller ikke å kommentere kravene fra motparten Fellesforbundet.

Streik kan ramme hotellgjester

Dersom det blir streik må alle gjestene tidligst sjekke ut av hotellene før klokka 10 lørdag morgen. Men dette vil variere veldig fra hotell til hotell og mange vil ha åpent.

– Ingen ønsker å gå til så drastiske skritt, men må man så må man, sier Ånesen i Fellesforbundet.

Vil ha bedre betalt

Jo Gabriel Grøtan

Han er nattevakt og tillitsvalgt i Fellesforbundet. Jo Gabriel Grøtan er spent på om det blir hotellstreik.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

Fellesforbundet krever bedre tillegg for ubekvemme arbeidstider som helg og kveld, lokal forhandlingsrett og at nattevakter lønnes bedre.

– Jeg er spent på om det blir streik, sier nattevakt på Quality hotell Augustin i Trondheim og tillitsvalgt i Fellesforbundet, Jo Gabriel Grøtan.

– En del av kravene til Fellesforbundet er å styrke nattilleggene. At de som jobber alene skal få lønn deretter, sier nattevakten.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal