NRK Meny
Normal

Forbereder seg på flere jordskred

Det er ventet mye nedbør over Trøndelag de kommende dagene. Jord- og flomskredfaren er satt til gult nivå, og NVE ber folk være observante.

Singsås

Slik så det ut i Singsås tirsdag. Fra onsdag er det meldt store nedbørsmengder i Trøndelag og NVE frykter nye ras.

Foto: NRK

De siste døgnene har det vært flere jordskred rundt om i Trøndelag. Fra i morgen er det meldt om enda mer regn, opptil 50 mm fra midt på dagen onsdag til fredag.

Beredskapsavdelingen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå sendt ut varsel med gult farenivå for jordskred og flom, og beredskapen er høy hos både NVE og Statens vegvesen.

– Vær observante

Gult farenivå er det første nivået over grønn, som er normaltilstand.

beredskapsvakt ved NVE, Asbjørn Osnes.

Beredskapsvakt ved NVE, Asbjørn Osnes, forteller at det er sendt ut varsel om gult farenivå for jordskred og flom i Trøndelag.

Foto: NRK

– På gult nivå kan det være mindre og større skred- og flomhendelser, sier beredskapsvakt ved NVE, Asbjørn Osnes.

– De siste dagene har det vært en rekke hendelser i Midt-Norge, som viser at selv på gult nivå kan det skje hendelser som har stor påvirkning på for eksempel infrastruktur, legger han til.

Han ber folk om å holde øynene åpne, spesielt nær vassdrag.

– På gult varsel bør grunneiere følge med spesielt nært bekker og vassdrag om det er erosjon på gang, og de bør følge med om sluk er åpne, sier Osnes.

  • Mer om flom og ras i Trøndelag kan du finne her.

Frykter mer masse på E14

En av hendelsene som har hatt påvirkning på infrastrukturen i Trøndelag var to ras på E14 mellom Stjørdal og Meråker mandag. Rasene førte til at fem mennesker ble stengt inne mellom rasene, og til lange omveier for dem som skulle vestover fra Meråker.

Tirsdag har ett felt har vært åpent, mens rydding av skog og sikring mot nye ras har pågått.

Anders Aalberg

Anders Aalberg i Statens vegvesen frykter det vil komme mer masse ned på E14.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– Vi skal sette opp betongelementer nesten helt frem til gulstripen, slik at masse som etter hvert kommer ned mot veien vil stoppe mot betongelementene, sier Anders Aalberg i Statens vegvesen.

– Jeg frykter at jord kommer til å gli ned og at stein vil rulle ned. Det kommer til å komme ned en del på veien her, legger han til.

Han mener et langsiktig sikringsarbeid er nødvendig.

– E14 er en såpass viktig vei at den må være sikker. Jeg skal ikke begi meg ut på å si hva som skal skje, når eller hvor mye penger som skal til, men det bør skje noe ganske snart, sier Aalberg.

Opprydding etter ras på E14

Slik så det ut på E14 mellom Stjørdal og Meråker tirsdag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK