NRK Meny
Normal

For små tog – hundrevis må ta buss

200 passasjerer på Dovrebanen må bruke buss mellom Oslo og Trondheim. Togsettet som er satt opp er rett og slett for lite.

Tog på perrong
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Morgentoget til Trondheim har vanligvis plass til vel 400 passasjerer, og består av to togsett som er kobla sammen.

Men i dag tidlig var det bare et halvt tog som kjørte fra Oslo Sentralbanestasjon. Dermed ble rundt 200 passasjerer satt på tre busser til Hamar, Lillehammer og Trondheim.

Store tekniske problemer

- De tekniske problemene vi har hatt med ett av togsettene våre de siste dagene har ført til at vi nå mangler kapasitet på strekninga mellom Trondheim og Oslo, sier informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NRK Trøndelag.

Togsettet NSB har problemer med står nå på Otta, og mannskaper fra NSB har til nå jobba i 15 timer for å få reparert feilen.

Det samme togsettet stoppa også opp i flere timer på Selsbakk stasjon i Trondheim på mandag.

- Det er usikkert når dette togsettet kan settes i trafikk igjen, sier Lundeby.

Dermed blir det også i ettermiddag satt opp et tog som er for lite. Toget fra Trondheim til Oslo klokka 15.25 blir satt opp med halv kapasitet.

Busstransport også i ettermiddag

- Vi regner med at det da blir satt opp minst fire busser for å transportere de passasjerene som vi ikke får plass på toget, sier Lundeby.

Mange passasjerer blir dermed forsinka på reisen i ettermiddag. NSB vil ikke anslå hvor store forsinkelsene kan bli.

- Dette avhenger av hvordan kjøreforholdene er på vinterveiene, derfor kan vi ikke si noe sikkert om hvor forsinka busstransporten blir, sier Lundeby.

Bedre på Nyttårsaften

Han håper og tror at kapasiteten på Nyttårsaften skal være god nok. Da er det færre tog som settes opp, og vanligvis er det færre som reiser med tog denne dagen.

Åge-Christoffer Lundeby beklager problemene NSB har hatt de siste dagene, og har medfølelse med passasjerene som blir forsinka.

- Situasjonen er ikke morsom for oss. Vi gjør hva vi kan, men vi kan ikke alltid gardere oss mot alle typer tekniske feil, sier han.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal
Femte året med spel i år