NRK Meny
Normal

Mangel på leger som kan undersøke bryster

Mange norske kvinner står i kø for å få undersøkt brystene sine for kreft. Problemet er at landets sykehus ikke har nok spesialister innen fagområdet.

MAMMOGRAFI

Det er mangel på radiologer som er spesialisert innen mammografi flere steder i landet. Dette resulterer i lang ventetid for brystkreftpasienter.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters Creative

Edmund Søvik

Klinikksjef på Klinikk for bildediagnostikk på St. Olavs i Trondheim, Edmund Søvik.

Foto: GEIR OTTO JOHANSEN / St. Olavs Hospital

– Vi erkjenner at vi har et stort problem, sier klinikksjef for bildediagnostikk på St. Olavs Hospital i Trondheim til NRK.no, Edmund Søvik.

– Det er et stort problem at vi mangler radiologer som er spesialisert innen mammografi. Det er for få som har villet satse på en slik yrkeskarriere i Norge, sier han.

Det er lange ventelister på mammografi ved St. Olav på grunn av manglende radiologer.

Det er i dag kun ved Vestre Viken i Drammen at bemanningen er god innenfor dette fagområdet.

De fleste får tilbud om utredning ved St.Olavs Hospital, men de de ikke rekker å ta inn fort nok, får tilbud ved Aleris i Oslo.

Må sende pasienter til Oslo

– Vi erkjenner at vi har et stort problem, men per i dag har vi ikke noe annet å tilby enn Aleris i Oslo. Vi må jo følge opp pasientene, men har ikke nok ressurser til dette i Trondheim, sier Søvik.

Pasientene får dekket både utredning og reiseutgifter av St. Olavs Hospital.

– De fleste pasientene som får tilbud drar dit, fordi de er i en situasjon hvor man er svært opptatt av å få avklart om de har kreft eller ikke, sier Søvik.

Mangler mange radiologer

Det er ikke bare innenfor mammografiavdelingen det mangler radiologer.

St. Olav har flere leger under spesialistutdanning, og i 2015 vil ti nye radiologer inntre i slike stillinger.

– De vil fordeles rundt om på klinikken, men to av disse vil allerede i år starte sin videreutdanning innenfor mammaradiologi, sier Søvik.

Per i dag har St. Olav én stillingsannonse ute på nasjonale medier hvor de søker etter overlege i radiologi med kompetanse innen mammografi.

– Vi vil ansette straks dersom det kommer en søker med riktig kompetanse, sier Søvik.

– Få har kompetanse

Curato Røntgen i Trondheim er en privat leverandør av radiologitjenester og driver også med mammografi.

De har per dags dato fire til fem dager ventetid på helsekontroll, som er en rutineundersøkelse uten medisinsk hast.

– Vi utfører ikke trippeldiagnostikk (røntgen, ultralyd og celleprøve). Ved behov for celleprøve, blir pasienten henvist til St. Olav. Hvis man er over 50 år, blir kvinnene innkalt til helsekontroll av det offentlige, sier administrerende direktør i Curato, Kåre Opland.

Curato har hatt en dialog med St. Olav om de også skal tilby trippeldiagnostikk, slik at ventetidene blir kortere. Men Opland forteller at det er stort underskudd på mammoradiologer stort sett i hele Europa.

– Jeg vil anta at det er for få som har den kompetansen, sier Opland.

Får svar på dagen

LEGE FARMASI

Grethe Aasved, administrerende direktør i Aleris Helse, forteller at det er stor pågang av kvinner som vil undersøke brystene sine.

Foto: RUNE PETTER NESS / NTB scanpix

Grethe Aasved, administrerende direktør i Aleris Helse AS, forteller at de har hatt cirka 30 pasienter til utredning for brystkreft fra Trondheim-området på deres brystdiagnostiske senter de siste månedene.

– De fleste pasientene ved vårt brystdiagnostiske senter er imidlertid fra Østlandet, og mange av dem fra Oslo universitetssykehus, sier Aasved.

I Aleris har de imidlertid ikke mangel på radiologer som kan utføre brystdiagnostikk.

Åpner et nytt senter

– Vi har ikke ventetid fordi vi utnytter radiologenes kapasitet optimalt. Pasientene kommer til oss fordi de vil ha svar på dagen, og det får de, sier Aasved.

Aasved forteller derimot at det er stor pågang av kvinner som er engstelige for at det er noe galt med brystene.

– Vi åpner derfor et nytt Brystdiagnostisk senter i Bergen på mandag. Vi vil også vurdere dette tilbudet for andre byer, forteller Aasved.