NRK Meny
Normal

For dum til å finne sine egne nøtter

Ekornet brukte sommeren på å gjemme unna nøtter og snacks til en vinterdag, men det er lite sannsynlig at nøtteliten greier å huske hvor de er.

Ekorn

Nå om vinteren bruker den lille gnageren tid på å lete etter steder hvor det er sannsynlig a noen har gjemt unna litt mat.

Foto: John Øystein Berg

I motsetning til kjendis-ekornene Snipp og Snapp, har ikke de norske ekornene en svær haug med nøtter i reiret sitt. Det røde ekornet bruker heller en taktikk som ligner litt på aksjespekulering.

– De må spre risikoen. De gjemmer unna ei nøtt her, og ei nøtt der slik at de som robber matlageret ikke får med seg så mye, sier biolog Kjetil Bevanger, som er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Selv om noen gnagerarter er ganske flinke til å finne fram til gjemmestedene sine, er ekornet i stor grad avhengig av å bruke luktesansen og synet for å lete etter steder hvor noen kan ha gjemt godsaker.

– Hvis det er snø, så har de et problem, sier Bevanger.

Stjeler fra naboene

Han forteller at de likevel, til tross for dårlig hukommelse, er flinke til å finne maten de trenger. De kvier seg slett ikke for å rane naboens matlager, det er kanskje derfor luringene bruker å lage falske nøttelagere.

– De gir nok blanke blaffen i at det er noen annen sin mat, sier Bevanger.

Her kan du høre hvordan det gikk da Are Sende Osen utfordret biologen med sine kunnskaper om ekorn:

Hissigpropper

Ekorn er ikke så kjent for temperamentet som slektningen lemenet, men Bevanger sier de kan bli ganske sinna hvis noen forstyrrer dem mens de spiser.

– De liker ikke at man kommer for nært, sier han.

Kjetil Bevanger

Seniorforsker Kjetil Bevanger ved NINA foran ei svær Sembrafuru, som er ett av favoritt-trærne til ekornet på grunn av sine store kongler.

Foto: Are Sende Osen / NRK

Han kan likevel ikke huske å ha registrert noen ekornangrep i Norge. I USA og Storbritannia, derimot, får man stadig høre om mer eller mindre alvorlige ekornangrep på mennesker og dyr. Gjerne fra de grå slektningene som mange steder tatt over for de røde ekornene.

I 2002 gikk media så langt at de omtalte et ekorn som «terror-ekornet» i landsbyen Knutsford i England.

Ekorn i hagen

Selv om en jente i USA i fjor ble smittet av byllepest da hun ville begrave et dødt ekorn, sier Bevanger at det er liten sannsynlighet for at ekornet sprer særlig mye smitte her til lands.

Så man trenger ikke være bekymret hvis den lille gnageren med den store buskete halen dukker opp på fuglebrettet.

De får nemlig fort snusen i hvor det ofte er mat, hvis man setter ut solsikkefrø og nøtter.

De kan også slå seg ned i fuglekassen slik på fjorårets seervideo fra Ut i Naturen:

Haldenseren Steen Sleviksens video «Ekornunge i fuglekasse» tok en overlegen seier i Ut i naturens seervideo-konkurranse.

Steen Sleviks video av ekornmora og de fire ungene i fuglekassa vant en overlegen seier i Ut i naturens seerkonkurranse i 2012.

Video fra Trøndelag

Bamsen brukes til forebygging og trøst når ulykker har skjedd. Nå skal 15 nye bjørniser lære Norge om brannvern.
Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag