Hopp til innhold

Krever lys på Rockheim straks

Trondheims mest moderne museum framstår som ei mørk kasse. Både de ansvarlige for museet og byfolket krever nå lys etter måneder i mørke.

Bli med på letinga etter lys på Rockheim.

Rockheim

Rockheim lyser ikke akkurat opp. Lysanlegget med 13500 ledlys lager signaler som forstyrrer luftfarten og har vært avslått siden starten av oktober 2013.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK
Rockheim i mørget

En mørk front inviterer ikke til besøk til den moderne museumsteknologien innendørs.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK
Rockheim

Bydelen kunne kanskje trengt nettopp et lyspunkt her.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK
Fargespill på Rockheim

Slik var det tenkt-. Lys i ulike farger med et system som kan programmeres, skifte og fortelle.

Foto: Roar Hansen
Inge Leth-Olsen

Inge Leth-Olsen mener det er trist når de har satset på en slik arkitektur som altfor lenge har framstått som ei mørk kasse.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK
 Ola Schei

Ola Schei liker ikke rock, men savner lyset som viser liv og røre.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK
Morten Wolden, kommunaldirektør, Trondheim

Kommunaldirektør i Trondheim, Morten Wolden, sier både han og eierne i Entra, er enige om at tida i mørket har vært alt for lang tid i mørket.

Sissel Guttormsen, direktør Rockheim

Direktør ved Rockheim, Sissel Guttormsen håper hun kan se et lys allerede neste uke. I det minste at ei mulig løsning skal testes ut så snart. – Jeg og halve byen er lei av å vente.

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

Rockheim skal være et toppmoderne museum som strutter av ny teknologi. Men siden oktober 2013 har den enorme kassa på taket vært stille og mørk. Årsaken er litt spesiell. Systemet som sørger for riktig strøm til riktig tid for de 13500 ledlysene, lager signaler som forstyrrer flytrafikken.

Og det har trolig vært komplisert å fikse det ytre trekkplasteret for museet, sjølve lysboksen som skal prege stedet som politikere og andre omtaler som kunst- og kulturbyen Trondheim.

– Triste greier

Én av dem som har gått lei av rockheimbygget uten lys, er Inge Leth- Olsen som NRK møter ved museet.

– Det er trist når de satser på denne arkitekturen og det hele framstår som ei mørk kasse, sier Leth-Olsen.

– Det er kort og godt synd. Lysene har vært artige å se på om kveldene. Det er et stort savn for meg, sier han.

Og det er et synspunkt mange av dem NRK snakket med deler, selv de som har liten sans for det museet skal speile, rock og pop.

– Jeg er egentlig ikke tilhenger av den slags musikk. Men det er fint når det er lys der. Da ser vi at det er liv og folk, sier Ola Schei.

– Det er dumt. Det skulle vært fiksa for lenge siden. Det er jo et signalbygg for Trondheim, sier Magnus Forsvik.

– Det er veldig trist. Det er et fint landemerke egentlig, sier Jonathan Klingenberg og Malin Brevik.

– Viktig symbol

– For byen er det et viktig symbol. Ringve Museum og Rockheim skulle lyse opp kunst- og kulturbyen. For hele regionen er det nye og spennende museet og det skal synes utenpå, sier kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim, Morten Wolden.

Han er ikke fornøyd, men litt forhåpningsfull.

– Jeg har vært i kontakt med ledelsen i Entra i Trondheim som er eiere og vi er enige i at det går for seint, sier Wolden og presiserer at de har jobbet med denne saken lenge.

Det er altså det statlige eiendomsselskapet Entra som eier bygget. Rockheim forholder seg til dem. I sin tur er det Stockholm Lightning som har stått for lyssystemene og det er dem Entra forholder seg til. Men det er Philips som har laget utstyret.

Entra uttaler dette:

– Entra har fortsatt løpende og tett dialog med leverandøren med tanke på å få løst saken så raskt som mulig.

Utstyret ble som kjent sendt til feilsøking hos laboratoriet til Philips, og de mener nå å ha funnet en løsning som ikke forstyrrer radiofrekvensene.

Utstyret med de anbefalte endringene fra Philips testes nå ut i samarbeid med Post- og teletilsynet. Dette for å være helt sikker på at løsningen er akseptabel i forhold til deres frekvenskrav.

Vi synes det er veldig beklagelig at toppboksen på Rockheim har vært uten lys en periode, og vi håper nå at lysene kan bli tent så raskt som mulig, skriver Hege Njå Bjørkmann, kommunikasjonsdirektør i Entra.

Med håp i blikket

Inne på Rockheim, i den svarte boksen, har museets direktør, Sissel Guttormsen sitt arbeidssted.

– Det er Entra som driver denne saken. Vi er jevnlig i kontakt med dem, sier hun.

– De er i kontakt med Stockholm lightning og de kommer, etter det jeg vet, hit i neste uke for å teste den nye løsninga.

– Har de ikke vært på besøk før?

– De har ikke vært her for å teste ei mulig løsning, sier Guttormsen.

Hun er utålmodig og forhåpningsfull.

– Ja, vi og halve byen er lei av å vente. Jeg håper det blir lys før sommeren i det minste. Lysene skal tilbake i boksen. Huset er ikke så synlig som det skal være uten dem, men for all del, det som skjer her inne her uberørt av lysproblemene, sier Guttormsen til NRK.

Og det er ikke første gang håpet har vært tent.

Det blir ikke lys på taket på Rockheim fremover. Lysene på rockemuseet forstyrrer flytrafikken som passer Trondheim. Det jobbes nå med en løsning slik at lysene kan skrus på igjen.