Folket har ikke glemt brannvesenets innsats

Flatanger brannvesen kjempet mot flammene i dagevis før de fikk slukka storbrannen i vinter. Det har ikke folk glemt og flere forslår nå at brannvesenet bør bli Årets trønder.

Brann i Flatanger

Brannmannskapene i Flatanger kan blir Årets trønder. Flere har foreslått de som kjempet mot flammene til hedersprisen.

Foto: Ove Magne Ribsskog/Montasje / Flatangernytt

Brannsjef i Flatanger Hans Petter Haukø

Brannsjef i Flatanger, Hans Petter Haukø, synes det er stor stas at han og hans mannskap er foreslått til Årets trønder.

Foto: Terje Næss
Odd-Uran

Gnister fra disse kablene førte til storbrannen i Flatanger.

Hasvåg, oppbygging av hus

Gjenoppbygginga har i høst vært i full gang i Hasvåg.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK

– Jeg får frysninger når jeg hører du sier vi er foreslått til dette, sier brannsjef i Flatanger, Hans Petter Haukø

"Synes virkelig de fortjener å bli Årets trøndere. De sto på både sent og tidlig da det sto på som verst. Rolig og behersket på alle intervjuer selv om noen mista egne hjem. I tillegg fikk de etter manges syn urettferdig kritikk fra det offentlige i etterkant" skriver en av forslagsstillerne innsatsen.

– Det er helt fortreffelig at det vi har gjort har betydd noe for folk, sier Haukø.

Kjempet mot flammene

Det var sent mandag kveld den 27. januar at gnister fra en strømkabel førte til at det tok fyr i den knusktørre lyngen i Uran i Flatanger kommune.

Sterk vind gjorde at flammene spredte seg raskt og i løpet av noen timer bestemte politiet seg for å evakuere alle i området.

32 personer fra det lokale brannvesenet ble utkalt og kjempa en desperat kamp. Den første natta var de alene mot flammehavet.

– Vi tok unna hovedbyrden i starten, men etter hvert var 21 forskjellige brannvesenet og til sammen 250 brannmenn involvert i slukningsarbeidet, sier Haukø.

Da brannen omsider var slukka var til sammen 60 hus, hytter og andre bygninger skadet av brannen.

Ikke ferdige med brannen

Knappe ti måneder senere er byggeaktiviteten i kommunen stor. Hus og hytter settes opp igjen. De som mista alt nekter å gi opp livene sine i havgapet.

Heller ikke brannsjefen er helt ferdig med brannen. Fredag hadde han et konsulentfirma på omvisning områdene som ble rammet.

– De holder på og evaluerer innsatsen under brannen. De har nettopp fått se at de fleste boligene og fritidshusa er i gang med å bygges opp igjen.

Kjenner du en person som gjør en uvurderlig innsats for de rundt seg, eller som gjennom sitt liv eller virke setter Trøndelag på kartet i positiv forstand. Skriv inn navnet til vedkommende under. Skriv også gjerne en kort begrunnelse for hvorfor du mener vedkommende bør plukkes ut av juryen som én av de fem endelige kandidatene.

Fristen er torsdag 13. november.