Folkefest i Trondheim

I morgen braker det løs. Nesten 800 frivillige fra hele Trøndelag, vil bidra for å få i havn det største skiarrangementet i Trondheim siden VM i 1997.

Granåsen Trondheim

Granåsen. Det er stille før stormen.

Foto: Jo Kristian Kvernland

Dugnadsånden lyser. Skiglade trøndere er i full sving for å få ting på plass. Alt må være perfekt før kongen, og ikke minst tusenvis av entusiastiske publikummere kommer. Det er tirsdag kveld og alt er klart for NM. NM på ski og folkefest i Granåsen.

Ifølge leder for organisasjonskomiteen, Svein Ove Dyrdal, skal 790 frivillige fra 89 klubber, hjelpe til å arrangere NM. Flere er allerede godt i gang. Løypemaskina tråkker snøen hard, en eldre herremann på scooter følger like bak. En smørblid funksjonær har fått som oppgave å rulle ut en VG-banner, mens barnelatter kan høres på avstand. Granåsen barnehage gleder seg også til fokefest.

Varme i sekretariatet

I Trønderhopps varmestue er det sekretariatet for NM som holder til. Her får man akkrediteringer og god hjelp hvis man lurer på noe. Men Kjellrun Sporild og de andre i sekretariatet spanderer også vafler og varm kaffe. Godt for en som trenger å få varmen tilbake i kroppen. For ute er det meldt kaldere de kommende NM-dagene.

Kjellrun og de andre damene i varmestua jobber nesten døgnet rundt.

- Legg deg nedpå å få litt søvn nå, Astri!

De andre spøker med Astri. Hun jobbet til klokka tre i går natt. I dag klokka åtte var hun i full aksjon igjen. Det tar på å være frivillig.

- Men du verden, så artig!

For det skal ikke stå på humøret. Damene ler av hverandre og fyller kaffekoppen til en forfrossen sjel.

Hoppdommerne ankommer stadion. Til tjue i stil. De hilser på sekretariatsdamene, flørter og henter ut akkrediteringene. I kveld er det kvalifisering for hopperne. Dommerne er allerede på plass, mens en stresset hopper fra Troms ikke har alt under kontroll. Han mangler startnummer.

- Får jeg det ikke nå, får jeg det aldri.

Sekretariatet ordner opp. De fikset startnummeret nå. En litt mindre stressa hopper kan gjøre seg klar til kvalifisering, mens damene begynner å snakke om kongen.

Celebert besøk

For selveste Kong Harald kommer til Granåsen for å følge NM i stor bakke onsdag.

- Kong Harald blir med oss både onsdag og torsdag. For oss er dette et klart og tydelig signal på at kongefamilien er veldig opptatt av skisport og prioriterer NM, sier en stolt Svein Ove Dyrdal.

Kongen blir ikke alene på stjernehimmelen. For etter mye fram og tilbake prioriterer også de største skistjernene NM. Det ble ikke tatt godt i mot når flere kom med antydninger om at de bortprioriterte mesterskapet i Granåsen. Sinner ble satt i kok og stjernene stiller. Bortsett fra Roar Ljøkelsøy som ble beordret til Japan, kommer alle sammen. Petter Northug, Marit Bjørgen, Magnus Moan, Odd Bjørn Hjelmseth og Anders Jacobsen skal sette publikum i kok.

Ute gjør man seg klar til kvalifisering. Mørket kryp på og kulden biter. Flomlyset lyser opp hele Granåsen. Et flott skue.

Det snør, det snør…

- Æ vil ha dæ med hud og hår!

Åge Aleksandersen ljomer over speakeranlegget. Hopperne ta plass på bommen og setter utover bakken. De siste frivillige er i ferd med å forlate en perfekt preparert bakke.

Speaker Nils Martin Tidemann tester om alt er i orden.

- Et – to! Et – to! Nå er vi direkte inne fra sletta og straks setter første prøvehopper utfor.

Tidemann ser oppover bakken. Stemmen hans erstattes med ballhard rock. AC/DC med ”Back in Black”. Prøvehopperen lander på kulen. Med den første hopperen kommer snøfallet også. Det snør tett etterhvert.

- Han landet på 60 meter.

Speakeren har kontroll på lengdene. Så er det damene sin tur. Damene først. Anette Sagen er suveren. De fleste av gutta har problemer å følge lengden hennes. Dog med mindre fart. Og farten blir mindre, sporet snør igjen. Det snør tett.

Noen få publikummere har tatt plass for å hutre seg gjennom kvalifiseringen. De snør nesten bort. I morgen vil det forhåpentligvis være fullt her. Fullt av entusiastiske trøndere i snøværet. Trøndere som skal heie frem Norges beste hoppere. Norges beste langrennsløpere. Norges beste kombinertløpere.

Det er tirsdag kveld. I morgen starter NM.