NRK Meny
Normal

Folk trosser forbudet

Fortsatt brenner det levende lys og fakler på kirkegårder i Trondheim, selv om forbudet mot å gjøre opp ild ikke er opphevet.

Kirkegårdslys

Det brenner levende lys på flere kirkegårder i Trondheim, selv om det fortsatt er et forbud mot å gjøre opp ild ute i terrenget.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Flere steder i Trøndelag er det fortsatt svært tørt i terrenget, og forbudet mot å gjøre opp ild gjelder ennå i en del kommuner. Brannfaren er ikke over, men i Trondheim brenner fakler og levende lys på kirkegårdene.

– Bruk elektriske lys

– Vi vil ikke anbefale folk å benytte seg av levende lys og fakler på kirkegårdene. Bruk heller elektriske lys, anbefaler brannmester Rikard Heimen i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Trøndelag ble svært hardt rammet av gress- og lyngbranner i januar. Storbrannen i Flatanger ødela over 60 bygninger, og på Frøya ble også store områder avsvidd. Mange kommuner innførte derfor forbud mot å tenne bål.

Både brannvesenet og Trondheim kirkelige fellesråd får mange henvendelser fra folk som melder fra om levende lys og fakler.

– Vi kan ikke reise ut og slukke alle lysene som brenner, men heldigvis er ikke brannfaren så stor nå som den var tidligere. Det er lite vind, og dermed mindre fare for brann, sier Heimen til NRK.

Setter opp plakater

Trondheim kirkelige fellesråd opplyser til NRK at de har hengt opp plakater på kirkegårdene om dette forbudet. De synes det er kjedelig at ikke forbudet blir respektert.

Selv om det er lokk over mange av gravlysene, er de av plastikk. Hvis disse velter kan det lett ta fyr i det tørre underlaget.

– Så lenge det er et forbud mot å gjøre opp åpen ild, håper vi folk respekterer dette. Men vi har dessverre ikke kapasitet til å sjekke at dette forbudet blir overholdt over alt i Trondheim, sier Rikard Heimen.

Kirkegårdslys

Brannvesenet anbefaler folk å bruke elektriske lys på kirkegårdene når det er så tørt som det er nå.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK