– Nå pakker vi bunader, bilder og harddisker

FRØYA/TRONDHEIM (NRK): Folk på Frøya er bekymra på grunn av lyngbrannen ved Litjvatnet som er ute av kontroll. Flere pakker ned det kjæreste de eier i frykt for at flammene skal spre seg.

Folk på Frøya er bekymra, sier Inger Bjørgan

Inger Bjørgan, og flere andre på Frøya er bekymra over Lyngbrannen som sprer seg i kommunen. Nå pakker mange det kjæreste de har for å være klare før en eventuell evakuering.

Foto: Montasje/NRK/Scanpix

– Nå har vi pakket ned PC-er, bunader, bilder, harddisker og andre verdisaker. Flere med boliger i området har dratt hjem fra jobb fordi vi ikke tar noen sjanser nå, sier Inger Bjørgan til NRK.no.

Hun bor i et boligfelt ytterst i kommunesenteret Sistranda på Frøya, nordøst for brannområdet.

– Nå blåser vinden unna husene, så vi er nok ikke direkte utsatt akkurat nå, men på grunn av brannkatastrofene i Lærdal og Flatanger tar vi ingen sjanser, sier Bjørgan.

Det pågår nå slukningsarbeid på øya og et eldrehjem og en barnehage på Nesset er evakuert. Folk i Sandvika-området blir også evakuert som følge av røykutvikling.

Brann på Frøya
Foto: Grafikk / NRK

– Vi har ikke kontroll

Det var like før klokken 11 i formiddag at brannvesenet fikk melding om lyngbrannen på Frøya.

Brannen sprer seg raskt, og det er en del røyk i området. Alle nødetater har rykket ut til stedet, skriver politiet i Sør-Trøndelag på Twitter.

– Brannen utarter seg, og vi har ikke kontroll over flammene, sier brannmester Eivind Scheødt til NRK.no omtrent klokken 12.45.

Brannvesenet har tilkalt alt tilgjengelig mannskap på Frøya, og nå er hjelp på vei fra Hitra.

(Artikkelen fortsetter under videoklippet)

Brannen på Frøya

Ordfører: – Jeg frykter det verste

Ordfører Berit Flåmo, Frøya

Ordfører på Frøya, Berit Flåmo, sier til Adressa.no at hun er bekymret over brannen.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ordfører på Frøya, Berit Flåmo, sier til Adressa.no at hun bekymra etter å ha fått høre om lyngbrannen i kommunen. Hun er for tiden i utlandet på ferie.

– Jeg er redd her jeg sitter. Jeg sitter på internett, så jeg har ikke førstehands informasjon. Men jeg har fulgt med på brannene både i Lærdal og Flatanger. Nå frykter jeg det verste, men vet samtidig at alle ressurser er på plass, sier Flåmo til Adressa.no.

Skoleklasse reddet ut

En skoleklasse fra Sistranda skole var på tur i nærheten da brannen brøt ut, men alle kom seg uskadde unna, opplyser rådmann, Svanhild Mosebakken.

– Vi har fått beskjed om at alle er kommet trygt tilbake til skolen, men noen av elevene er redde og forskrekket over det de har opplevd, sier hun.

Nå har kommunens kriseteam organisert seg for å ta vare på elevene i første omgang.

Også Nesset barnehage og noen eldreboliger i samme område er evakuert, opplyser varaordfører, Martin Nielsen.

Brann Frøya

Flammene sprer seg raskt. Brannvesenet har ikke kontroll over brannen.

Foto: Petter Vidar Vågsvær