Folk på bygda spiser minst frukt og grønt – i byen er man sunnere

Kun en av fire i Norge får i seg den anbefalte mengden av frukt og grønt. Verstingene er menn som bor ute i distriktene, viser ny forskning.

Torbjørn Nilsen i grønnsaksdisken.

FORBEDRER KOSTHOLDET: Torbjørn Nilsen fra Steinkjer forteller at både han og kona har større fokus på kosthold nå enn tidligere.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

– Jeg og kona har blitt mer bevisst på kostholdet etter råd fra legen. For min del handler det om kolesterol, sier Torbjørn Nilsen.

Han er på handletur i Steinkjer. I handlevognen ligger både bananer, klementiner og sitron.

– Vi spiser også mye gulrot og brokkoli til middag, sier han.

Nilsen representerer en gruppe som, ifølge ny forskning, spiser altfor lite frukt og grønt.

Forskjeller fra by til utkant

Tall fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (Hunt 4) viser at det er store geografiske og kjønnsmessige forskjeller.

Fra tidligere vet vi at kvinner spiser generelt sunnere enn menn. Nå kommer det også fram at folk i sentrale strøk spiser mer frukt og grønt enn de som bor i distriktene.

Et eksempel fra undersøkelsen er forskjellene mellom menn i Levanger og Namsskogan kommune.

Levanger er en bykommune, og her svarer 33,8 prosent at de sjelden spiser grønnsaker. I utkantkommunen Namsskogan svarer hele 48,2 prosent det samme.

Når det gjelder frukt i de samme kommunene så svarer 46,7 prosent av mennene i Levanger at de spiser frukt oftere enn 0-3 dager i uken. I Namsskogan er det kun 28 prosent som spiser frukt mer enn tre ganger i uken.

Kart som viser grønnsaksvaner

Kartet viser i prosent hvor mange menn i gamle Nord-Trøndelag som oppgir at de spiser grønnsaker kun 0–3 ganger i uken. Statistikken er fra Hunt 4-undersøkelsen.

Foto: Hunt4

Var uvitende om situasjonen

Ordfører i Namsskogan kommune, Stian Brekkvassmo, sier de ikke var klar over hvor dårlig det stod til.

– Dette er jo ikke bra i det hele tatt. Vi innførte umiddelbart frukt og grønt på kommunestyremøtene, sier han.

Brekkvassmo mener det først og fremst handler om folks vaner og holdninger.

– Det er jo ikke slik at butikken hos oss ikke har det utvalget man trenger for å spise sunt, så man kan ikke bortforklare med unnskyldninger.

Stian Brekkvassmo

NAMSSKOGAN: Stian Brekkvassmo er ordfører i Namsskogan kommune. Her oppgir både menn og kvinner at de sjelden spiser frukt og grønt.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Overraskende

Også i en av Trøndelags beste kommuner på grønnsaksproduskjon, er tallene dårligere enn forventet.

Karl Martin Viken ved Viken Gartneri på Frosta, er overrasket.

– Det er spesielt at vi som produserer råvarene ikke spiser mer enn vi gjør. Jeg tror det handler mye om vaner. Har man spist den samme middagen i 20 år, så gjør man vel det framover også, sier han.

I Frosta kommune oppgir 54,4 prosent av de spurte mennene at de sjelden spiser frukt og bær. I tillegg sier 35,4 prosent at de spiser grønnsaker null til tre ganger i uken.

– Vi burde kanskje ha en holdningskampanje, sier Viken.

Karl Martin Viken, Viken Gartneri

DRIVER GARTNERI: Karl Martin Viken fra Frosta synes det er rart at folk spiser mer grønnsaker i byen enn på bygda, hvor grønnsakene faktisk blir produsert.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Internasjonal interesse

Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) har pågått siden 80-tallet, og Hunt 4 ble avsluttet i fjor. Undersøkelsene går ut på å samle inn opplysninger og biologisk materiale for å forske på folkehelse.

Hunt 4 hadde 55.000 deltagere.

Dette gjør den til en meget betydningsfull samling av helsedata og biologisk materiale. Også i internasjonal sammenheng.

Svarene i Hunt 4 vil ligge litt lavere enn landsgjennomsnittet, men ifølge leder Steinar Krokstad er utfordringen lik over hele landet.

– Det at de som bor i byene spiser mer frukt og grønt, handler trolig om økt fokus på livsstil. Det henger sammen med at utdanningsnivået er høyere i byene, sier Krokstad.

I Norge i dag er det i underkant av en fjerdedel av befolkninga som oppfyller anbefalingen om å spise «fem om dagen». I løpet av ti år så har forbruket av grønnsaker blant nordmenn gått opp, mens fruktforbruket har gått ned.

Steinar Krokstad, HUNT4

HUNT 4: Steinar Krokstad studerer statistikk fra Helseundersøkelsen i Trøndelag. Han mener det er overraskende at folk ikke har et bedre kosthold i 2020.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Mange fordeler

Hunt-leder Steinar Krokstad er overrasket over funnene. Han mener det i dag finnes mye god informasjon på hvorfor det er smart å spise sunt.

– Med tanke på hvor mye informasjon det finnes om fordelene ved å spise disse matvarene, så overrasker funnene. Man forebygger blant annet kreft, og kan redusere overvekt, sier han.

Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet, som ble publisert i november i fjor, så har forbruket av grønnsaker, frukt og bær i Norge gått noe ned fra 2017 til 2018.

– I fjor svarte 68 prosent av den norske befolkningen at de synes det er viktig å spise fem om dagen, men bare 25 prosent klarer å gjennomføre, sier Gerd Byermoen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Nummer fem i Europa

I en europeisk undersøkelse, som omhandler hvor mye frukt og grønt man spiser i de ulike landene, ligger Norge på femteplass.

– Det er kanskje ikke så rart at Spania og Frankrike er bedre med tanke på klima og utvalg. Det som er mer overraskende er kanskje at både Storbritannia og Finland er bedre enn oss.

– Hvorfor tror du det er slik?

– I Norge spiser vi størstedelen av grønnsakene til middag, mens andre land det er naturlig å sammenlikne oss med, spiser mer grønt til lunsj. Vi vet at seks av ti nordmenn har med matpakke, og at den ofte består av brødskiver med pålegg, sier Byermoen.

Ta testen – hva kan du om frukt og grønt?

1/4

Søppelfrukt
Foto: Vegard Tjørhom

Hvilken frukt kaster butikkene mest av?

2/4

Singel banan
Foto: Mirjam Svendsen / NRK

Banan er en av verdens mest brukte matvarer. Vet du hvor mye banan en nordmann gjennomsnittlig spiser i løpet av et år?

3/4

Frukt og grønnsaker.
Foto: Tor Risberg / NRK

Hvor gode tror du nordmenn er på å nå målet om å spise «fem om dagen»? I en europeisk undersøkelse havner Norge som nummer (?) på lista.

4/4

Grønnsaksfat
Foto: Helene Wille Lund / NRK

Hvilken grønnsak inneholder flest antioksidanter?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.