Folk i Orkdal krever svar

Folk i Orkdal frykter rasering av tilbudet til kreftpasienter. Den lokale kreftforeningen varsler tøffe tak på folkemøte i Orkanger i kveld.

Illustrasjonsfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

St. Olavs Hospital sine kuttplaner vekker harme i Orkdal. I kveld blir det folkemøte i Orkanger.

- Jeg ønsker svar, sier leder i Orkdal og omegn Kreftforening, Marit Mjøen.

Det er derfor de sammen med Støtteforeningen for kreftsykebarn arrangerer folkemøte i Orkanger. Politikere og representanter fra sykehusledelsen vil være på plass. Mjøen lover tøffe tak.

- De skal få høre hva vi mener om beslutningene de tar. Tilbudet blir stadig svekket, det kan vi ikke leve med i Orkdal.

- Beslutning på dårlig grunnlag

Først mistet de AMK-sentralen. Fødeavdelingen berget i sommer takket være kronerulling fra ordføreren i Orkdal, men har en høyst usikker fremtid i møte. Nå vil de fjerne poliklinikk-tilbudet til kreftpasientene.

Og det er særlig det siste som har fått kreftforeningene til å reagere.

Overlege Terje Engan som står bak mye av det desentraliserte tilbudet i Rissa og på Orkanger, mener vedtaket om nedleggelse er fattet på sviktende grunnlag.

- For det første tror jeg ikke sykehuset vil spare penger i det hele tatt, og dessuten må pasientene reise lenger om de skal til Trondheim for å få behandling.

Ingen konsekvensanalyse

Tidligere i år mottok han helsedepartementets Det nytter pris som følge av arbeidet han har lagt ned nettopp for å gi et desentralisert tilbud til alvorlig syke og døende pasienter.

At sykehuset få måneder senere skal legge ned tilbudet kom derfor som et sjokk. Terje Engan reagerer også på at styret kan fatte et slikt vedtak uten å vite hvilke ringvirkninger det får.

- Styret hadde ikke noen konsekvensanalyse. Jeg håper de innser at det må en grundigere analyse til før de gjør et slikt vedtak.