NRK Meny
Normal

Evakuerte på Frøya får flytte hjem igjen

FRØYA/TRONDHEIM (NRK): Evakuerte på Frøya får lov til å flytte hjem igjen. Brannvesenet regner med brannen er slukket i løpet av kort tid.

Lyngbrannen på Frøya klokken 1220

Dette bildet er tatt av lyngbrannen på Frøya klokken 1220. Brannen er så godt som slukket.

Foto: Politiet

Andreas Kvingedal, teknisk sjef Frøya kommune

Andreas Kvingedal, brannsjef på Frøya, er glad lyngbrannen skjedde på vinters tid. Han tror det kunne blitt verre om bakken hadde vært enda tørrere.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

Brannslukkinga på øya foregår fremdeles med full styrke.

Nå har vi full kontroll på den østlige fronten, og vi begynner også å få kontroll på den sørlige og vestlige, sier brannsjef på Frøya, Andreas Kvingedal til NRK torsdag klokken 13.00.

Torsdag morgen lettet flere helikopter for å bistå i slukningsarbeidet. De flyr nå kontinuerlig for å spre vann over de brennende områdene.

Bilder fra Forsvarets helikopter som flyr over brannen på Frøya

VIDEO: Se levende bilder fra brannen på Frøya. Bildene er tatt mens Forsvarets helikopter flyr over øya i Sør-Trøndelag.

– Ikke spekuler i årsak

Lensmann på Frøya, Inge Dahlø, ber nå folk instendig om å slutte å spekulere i brannårsaken.

– Vi er kjent med de ryktene som verserer. Vi vet at det var en skoleklasse på stedet hvor brannen startet i det aktuelle tidsrommet, men noe mer enn det vet vi ikke.

– Det at folk spekulerer i årsaken på sosiale medier føler til en enorm belastning for små barn. Dette er store påkjenninger, og det er vår jobb å snakke med dem. Nå prioriterer vi å slukke brannen, sier Dahlø til NRK.

Flere dager med etterslukking

Helikoptermannskapet er nå oppe i lufta i omtrent to timer før et nytt team er på plass. Slik vil de holde på til flammene er bekjempa.

– Kan man si noe om hvor lang tid dette vil ta?

– Nei, det er fremdeles vanskelig. Jeg regner uansett med at vi blir værende i et par dager for å kontrollere og drive med etterslukking, sier brannsjefen.

– Bra dette ikke skjedde på sommeren

Han er glad for at denne brannen ikke ramma øya midt på sommeren.

– Selv med glør og gnister nede i torva nå, så vil det ikke få et veldig godt feste på grunn av kulden og telen i jorda. Hadde dette vært på sommeren, så ville situasjonen ha vært en annen, sier han.

Stor skogbrannfare

Det er fremdeles kraftig vind på stedet, og flere steder i Norge er det meldt om stor skogbrannfare.

– Det er ekstremt tørt helt fra Rogaland og i hvert fall opp til grensen til Nordland. Det er grunn til å være på tå hev langs hele vestkysten, sier avdelingsdirektør i Direktoratet for sikkerhet og beredskap, Anne Rygh Pedersen.

Det er nå barmark fra Stavanger og helt opp mot Narvik. Meteorologisk institutt har sendt ut såkalt OBS-varsel, som er noe de sender ut når det er fare.

I varselet heter det at det i områder med mye barmark i både Nord-Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag er meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare. I Nordland betegnes brannfaren som stor.

Brann Frøya

Brannen på Frøya startet onsdag formiddag. Ett døgn senere har brannvesenet kontroll på flammene, men brannen er fremdeles ikke helt slukket.

Foto: Joakim Halvorsen / NTB scanpix