Sven Erik Renaa kunne slippe jubelen løs på scenen i Olavshallen i Trondheim. Gourmetrestauranten hans, Re-naa i Stavanger, fikk hele to stjerner.
De har hatt én siden 2016, og spekulasjonene har versert lenge om de skulle få to.
– Dere i Stavanger er så f*** flotte. Dere er det beste teamet i hele f*** verden, sa trønderske Renaa fra scenen, før han gikk av og ga kona og kollega, Torill Renaa, et ekte seiersskyss.
Renaa mener det er enorm forskjellen på én stjerne og to stjerner.
– Det er 500 stykker som har to stjerner i verden. Så det er klart: Dette er det største jeg har opplevd i min kokkekarriere, uten tvil, sier han til NRK.
Disse fikk stjerner under Michelin Nordic-utdelingen i Olavshallen i Trondheim mandag:
- Re-naa, Stavanger (to stjerner)
- Speilsalen, Trondheim (én stjerne)
- Under, Lindesnes (én stjerne)
- Bare, Bergen (én stjerne)
- Omakase By Vladimir Pak, Oslo (én stjerne)
- Dill, Reykjavík (én stjerne)
- Etoile, Stockholm (én stjerne)
- Inari, Helsingfors (én stjerne)
- Alchemist, København (to stjerner)
- Aloë, Stockholm (to stjerner)
- Jordnær, København (to stjerner)
Trondheimsrestaurantene Fagn og Credo fikk stjerner i fjor. De beholder stjernene sine. Det samme gjør Sabi Omakase i Stavanger og Galt, Kontrast og Statholdergaarden i Oslo.
Maaemo er ikke lenger i guiden
Den eneste av de tidligere stjernerestaurantene som ikke lenger er å finne i guiden, er Maaemo. Restauranten i Oslo har inntil nå vært alene i Norge om å ha flere enn én stjerne.
De har hatt tre, men under kveldens utdeling ble det klart at de ikke beholder dem.
Maaemo stengte nemlig før jul, for å etablere seg i nye lokaler. Snart åpner de igjen, med samme kjøkkensjef og team. Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang sa tidligere mandag at de ikke tar for gitt at de beholder stjernene når situasjonen er slik.
Maaemo har ifølge godt.no vært i dialoig med Michelin om situasjonen deres.
To nordiske restauranter med tre stjerner beholdte dem: Geranium i København og Restaurant Frantzén i Stockholm.
Stjerne til enda en restaurant i Trondheim
Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim har hatt stjerneambisjoner siden de åpnet dørene i april i fjor. Og de fikk det slik de ville.
– Jeg er så stolt av hotellet, teamet og eieren. Og spesielt familien min. Datteren min, som er hjemme hver kveld og venter på meg. Denne er til dem, sa Christopher Davidsen fra scenen i Olavshallen.
Davidsen er blant verdens beste kokker. Han fikk sølv i kokke-VM for tre år siden.
I minuttene etter at Speilsalen fikk sin første stjerne, skal restauranten ha fått over 700 bookinger.
Bergen og Sørlandet fikk sine første stjerner
Omakase By Vladimir Pak i Oslo var den første norske restauranten som mandag kveld fikk stjerne.
Like etter skjedde det som mange i Bergen hadde ventet på.
Restauranten Bare ved Bergen Børs Hotell har vært regnet som en klar stjernekandidat en god stund. Nå har de sørget for å sette Vestlandshovedstaden på Michelin-kartet.
Og teorien om at restauranten Under i Lindesnes skulle få stjerne, viste seg å stemme.
Med dét har Sørlandet fått sin første stjerne i guiden.
Tre spesialpriser i tillegg til stjernene
Under åpningen kunngjorde Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Michelin-guiden, at de vil dele ut tre spesialpriser i år:
Én bærekraftspris, én servicepris og én mentorpris, som deles ut til enkeltpersoner.
I fjor fikk Heidi Bjerkan fra Credo bærekraftsprisen. Michelin sustainability award var ny i fjor, og hun var altså den første som fikk den.
- Bærekraftprisen 2020 gikk til Magnus Ek fra Sverige.
I tillegg ble en rekke kokker hedret med et nytt bærekraftsemblem. Heidi Bjerkan var blant dem.
Formålet med serviceprisen er å hedre en person som virkelig tar på alvor at matopplevelsen er nettopp det – en opplevelse. Fra gjestene kommer inn døra til de går ut igjen.
- Serviceprisen 2020 gikk til Tina Kragh Vildgaard fra Danmark.
Mentorprisen er til en person som sprer kunnskapen sin videre til en ny generasjon kokker.
- Mentorprisen 2020 gikk til Rasmus Kofoed fra Danmark.
NRK Midtnytt sendte direkte fra etterfesten på Britannia mandag kveld, med flere stjerneglade gjester.
Regjeringen takker alle kokker
Thomas Giertsen var konferansier under Michelin-utdelingen mandag. Han hadde med seg blant andre ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), til å åpne ballet.
– Jeg er veldig ydmyk for at Trondheim har fått muligheten. Samtidig føler jeg at vi fortjener det, sa hun i åpningstalen.
Hun trakk frem at Trondheim ligger midt i et matfat, og at vi kanskje har tatt det litt for gitt – inntil nå. Ottervik kaller Trondheim et hjem for nordiske smaker.
Også næringsminister Iselin Nybø (V) var på scenen før utdelingen. Hun ville sende en stor takk på vegne av regjeringen:
– Jeg vil takke talentfulle kokker her i Norge og i resten av de nordiske landene, og over hele verden, for jobben dere gjør. Hver dag. Hver kveld. Året rundt. Jeg må innrømme at jeg beundrer jobben deres, energien deres, kreativiteten deres, lidenskapen deres og gjennomføringsevnen deres. Må dere alle få belønning for den harde jobben.
Etter seremonien kom landbruks- og matminister, Olaug Bollestad (KrF), med en hyllest til stjernerestaurantene.
– Jeg tviler på at folk forstår hvor mye innsats som ligger bak en slik utmerkelse. Utdelingen i dag bekrefter at norske kokker og restauranter utmerker seg og er blant de beste i verden. Norge er en matnasjon med råvarer, kokker og restauranter i verdensklasse. Norske matopplevelser blir utrolige når dyktige bønder og kokker samarbeider, skriver Olaug Bollestad i en e-post til NRK via en rådgiver i departementet.