Hopp til innhold

Føler seg utrygge med flere tonn is over husene

De evakuerte beboerne i Namsos kommune føler seg utrygge med flere tonn med is hengende over husene i Vika. Nå forlenger Namsos kommune evakueringen fram til neste mandag.

Rasfare i Namsos

Isen henger ned fra fjellet over flere av husene i Vika.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Luftfoto

Det var lørdag kveld at ei kvinne varslet politiet om at isklumper hadde rast ned fra Bjørumsklompen i Namsos og truffet huset hennes i Vika. Dermed ble seks personer i de nærmeste husene evakuert.

Beate Brenden

Beate Brenden er en av de evakuerte fra husene i Vika.

Foto: Privat

Over husene henger det flere tonn med tykk is ned fra det bratte fjellet, og naboene er engstelige.

Engstelige naboer

– I helga kom det is over sikkerhetsnettet, så jeg føler ikke at det er trygt, nei, sier en av de evakuerte, Beate Brenden til NRK.

– Jeg har egentlig ikke tenkt over rasfaren før politiet ringte på døra lørdag. Men da jeg kikket opp og så på all isen, så ble jeg skeptisk. Jeg mener området må sikres enda bedre, sier Brenden.

Også en annen av de evakuerte er redd for isen som henger over husene i Vika.

– Jeg føler meg rett og slett utrygg med så mye is hengende over huset. Jeg forholder meg til de anbefalingene som er gitt av kommunen og kompetente fagfolk som ber om at jeg må avvente en avklaring av situasjonen før jeg flytter tilbake igjen, sier en av de evakuerte, Berit Sæther, til NRK.

Hun har bodd der i fire år og har aldri opplevd så mye i is i fjellet over huset som denne vinteren.

Valgte å flytte

Laila Aasnes bodde i det samme området i Namsos for noen år siden. Hun valgte å flytte på grunn av rasfaren.

– En gang opplevde jeg at det falt store isklumper som ødela bilen vår. Det skjedde mens jeg var ute og lekte med min datter. Etter det valgte vi å flytte. Det var rett og slett for farlig å bo så nært fjellet, sier Aasnes til NRK.

Sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat har Namsos kommune mandag vurdert rasfaren på nytt. For å være på den sikre siden opprettholdes evakueringen av de seks beboerne i ei uke til.

Stor stein

Ståle Ruud

Ståle Ruud er teknisk sjef i Namsos kommune.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Vi har et godt sikringsnett i området, men det er en stor stein der som vi mener kan få isen til å hoppe over dette nettet. Derfor er vi ikke helt trygge på at det vil holde. For å være på den sikre siden velger vi derfor å evakuere folk ei uke til. Neste mandag vil vi gjøre en ny vurdering, sier teknisk sjef Ståle Ruud i Namsos kommune.

Det var politiet og brannvesenet som i helga mente rasfaren var så stor at de valgte å evakuere beboerne i de tre nærmeste husene i Vika.

Rasfare i Namsos

Naboene har aldri opplevd så mye is i fjellet som denne vinteren.

Foto: Tariq Alisubh / NRK Luftfoto

– Da politiet kom til stedet så de at det hang flere tonn med is utover berghammeren. Hvis denne isen ramler ned, kan det føre til alvorlige skader, sa operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt til NRK søndag morgen.

Istrøbbel flere steder

Også i andre deler av landet har den kalde vinteren ført til problemer med isblokker som ramler ned. For ti dager siden ble en bilist møtt av et svært spesielt syn på fylkesveg 53 mot Årdal i Sogn og Fjordane. Her hadde tunnelåpningen på vei ned mot Heirsnosi blitt til ei «isgrotte».

Isdekt tunnel mellom Tyin og Årdal

Isgrotta ved tunnelen mellom Tyin og Ådal o Sogn og Fjordane

Foto: PRIVAT

– Det som er spesielt med tida vi går inn i nå, er tine-fryse-utfordringer, i form av at vann drypper ned på veibanen eller renner inn i veien. Så fryser det til akkurat i tunnelmunningene, og kan komme overraskende på bilistene, sa Eivind Yttri i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane til NRK for noen dager siden.

Fredag i forrige uke ble Ørnfjordtunnelen på Senja i Troms stengt, etter at is ramlet ned fra taket og rett ned på kjørebanen.

Isblokkene hadde vokst seg så store at de hadde ødelagt mattene i taket, som skal holde is og vann unna veibanen. Lill-Grethe Rasmussen kom kjørende inn i tunnelen, men mener hun hadde englevakt.

– Vi kjører jo med livet som innsats hver gang vi kjører gjennom tunnelen, sa Rasmussen til NRK.