NRK Meny
Normal

Nabo raser mot hanegal: - Jeg blir syk av det

Nabo til høylydte haner sier valget nå står mellom ham eller hanene.

hanegalny

Rolf Karlsen sier støy fra naboens haner gir ham fysiske reaksjoner som har ført til at han har måttet reise vekk fra hjemmet sitt i flere perioder.

Foto: NRK/Privat

Rolf karlsen

Inghild og Rolf Karlsen tåler sine fjærkledde naboer dårlig. - Det er nok meg det har vært verst for, ettersom jeg er pensjonert og er mye hjemme, sier Rolf.

Foto: Privat

– Vi er utsatt for en psykisk terror over flere år. Enkelte dager går det ikke fem minutter uten at hanene galer, sier Karlsen.

Han og kona bor et par steinkast unna et fjørkrehold på Hitra. Karlsen mener hanegal til alle døgnets tider har gitt ham helseplager.

– Det handler ikke om at vi ikke tåler haner. Før kunne vi synes det til og med var litt artig å høre hanen gale, men dettte er helt ekstremt, vi kan ikke bo her sånn som det er nå, sier Bjørn Karlsen til NRK.

Karlsen mener kommunen må reagere, han krever at hanene skal fjernes.

– Men må man ikke regne med litt hanegal når man bor ved et landbruksområde?

– Jo, men dette er ikke normalt hanehold. De går ofte ute om natta og det er mange av dem. Det er en uutholdelig frekvens på lyden, selv om lyden sikkert ikke er for høy når det kommer til desibel. Jeg er blitt helt intolerant for hanegal, sier Karlsen.

– Det er latterlig

Hitra kommune har avvist hans haneklage, med den begrunnelse at støy fra hanegal i et landbruksområde "må påregnes", og at støyen ikke er over et forsvarlig nivå.

Karlsen gav seg ikke, han klagde saken videre inn for Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Noe som førte til at fylkeslegen nå opphever kommunens vedtak i saken, i et brev sendt ut før helga.

– Kommunen må ta en ny runde. Begrunnelsen for å avvise klagen er for dårlig, sier assisterende fylkeslege Harry P. A van de Water til NRK.

Det er fire år siden hanene flytta inn i nabolaget. Karlsen har ved flere anledninger klagd på støy fra sine nye fjærkledde naboer.

På et tidspunkt var det femti haner på eiendommen, ifølge et brev fra kommunen. Karlsen sier at antallet haner er redusert siden den gang, men at støyen vedvarer. Han føler seg dårlig behandla av kommunen.

– Det er latterlig. For meg virker det som kommunen bare har lest halve loven, og bruker den som de vil. Er det hanene kommunen skal ta mest hensyn til, er det enklere å flytte meg? spør Karlsen.

Ordføreren håper i det lengste på naboløsning

Ole L Haugen

Ole L. Haugen, ordfører i Hitra kommune, sier hanesaken er vanskelig for kommunen. Foto: Hentet fra pressesidene til Nettverk fjord- og kystkommuner

Ordføreren i Hitra, Ole L. Haugen (Ap) har foreløpig ikke sett brevet fra fylkeslegen som opphever kommunens vedtak, men sier at han ikke ser for seg å forby innbyggere å ha husdyr.

– Selvsagt skjønner jeg at hanegal til alle døgnets tider kan være plagsomt. Men haner og høner er ikke noe som defineres som ualminnelig dyrehold. Min oppfatning er at kommunen er dradd inn i en nabokrangel, sier Haugen.

– Er du redd for en strøm av klager på støy fra husdyr om kommunen behandler saken om hanene på annet vis?

– Vi må tenke oss om. På Hitra er det, som i mange andre kommuner, mange som har husdyrhold i nabolaget. Det er vanskelig for kommunen å avgjøre om dyrene er en tilstrekkelig stor plage for naboene. Jeg håper i det lengste om at naboene løser dette seg i mellom, sier Haugen.

Eieren av de omdiskuterte hanene vil ikke kommentere saken overfor NRK.