Normal

Føler seg presset inn i julehysteriet

Psykiater Nils Håvard Dahl sier mange av oss ikke vil være sammen med andre i jula. – De føler seg presset inn i et kollektivt julehysteri, sier Dahl.

Juletre med pynt

Julehøytiden kan være vanskelig for mange som faktisk ønsker å være alene eller bare sammen med noen få.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Nils Håvard Dahl

Nils Håvard Dahl er psykiater ved Sykehuset Levanger.

Foto: Helse Midt-Norge

Mange sitter ensomme i jula, og sliter med det. Men det finnes også en del som slettes ikke vil være sammen med familie og venner i julehøytiden.

– Føler press

– De skulle gjerne ha vært alene, eller bare sammen med noen få. De føler seg presset inn i det kollektive julehysteriet vi har. Der vi skal være sammen og ha det så hyggelig med flest mulig folk samlet, sier psykiater Nils Håvard Dahl ved Sykehuset Levanger.

Ensomheten hører jula til, og Dahl råder den som sliter til å søke kontakt selv, om ingen telefon ringer eller noen banker på døra.

– Det finnes jo mange hjelpetelefoner man kan ringe. I tillegg finnes det fellesarrangement de fleste steder i jula, sier Dahl.

Men psykiateren i Levanger mener likevel påtvunget sosial omgang i jula er et større problem enn ensomhet.

– Det har jo tatt helt av for mange, og tar knekken på en del personer som gruer seg i lang tid i forveien, mener Dahl.

Besøk etter jul

Han mener angsten for sosial omgang med mange mennesker er et større problem enn mange aner.

– Jeg jobber jo på psykiatrisk klinikk, og for mange av mine pasienter er dette et stort problem. Mitt råd er å stå opp og si at jeg ikke har så lyst til dette tvangssosialiserte massejulehysteriet. Jeg har heller lyst til å besøke deg en gang over jul når det bare er noen få av oss, sier Nils Håvard Dahl.