Hopp til innhold

Føler press i Kuteh-saken

Politiet i Verdal fortsetter denne uka avhørene i saken hvor Jacob Kuteh ble banket opp utenfor sitt eget hus forrige lørdag.

Fakkeltog mot vold i Verdal

Flere hundre mennesker gikk i fakkeltog mot vold i Verdal sentrum torsdag i forrige uke.

Foto: Terje Næss

Lensmann i Verdal, Knut Olav Røstad

Lensmann Knut Olav Røstad føler presset fra folk for å få oppklart voldssaken fra forrige helg.

Foto: Knut Reitan / NRK

Saken har vakt et stort engasjement, og mange mener det ligger rasistiske motiver bak voldshandlingen som endte med at Kuteh (53) ble skamslått av flere unge menn.

– Riksmedia

– Det er klart at vi merker presset fra omgivelsene for å få oppklart saken, og det er ikke så ofte at riksmedia er på oss som de er i denne saken, sier lensmann Knut Olav Røstad i Verdal til NRK.

Røstad håper å være ferdig med alle avhørene i saken i løpet av denne uka. Deretter sendes saken over til påtaleansvarlig Trude Skogen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Så langt er tre menn siktet for å ha vært med på slagsmålet. De er alle sammen avhørt. Det er også andre vitner. Men det er motstridende forklaringer i saken, sier Røstad.

– Likte ikke innvandrere

Jacob Kuteh

Jacob Kuteh ble banket opp foran sitt eget hjem i Verdal forrige lørdag.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Jacob Kuteh hevder overfallsmennene banket han opp fordi han har mørk hudfarge.

– De ropte at de ikke likte innvandrere mens de banket meg opp, har Kuteh forklart.

De siktede mennene hevder på sin side at det ikke var rasistisk motivert. De har innrømmet å ha kjørt etter Kuteh tidlig lørdags morgen den 15. februar, men at de snudde da de kom fram til huset hans.

– Da kom han ut av bilen og imot oss. Deretter oppstod det et basketak, har mennene forklart.

Knut Olav Røstad sier det ikke er enkelt å føre bevis for anklagene om rasisme.

– Det blir påstand mot påstand i denne saken. Det gikk også et døgn før vi pågrep overfallsmennene, så de kan jo ha hatt tid til å samordne sine forklaringer. Denne uka skal vi foreta noen tilleggsavhør. Så må vi oppsummere og konkludere i saken. Det blir opp til påtaleansvarlig hva vi skal gjøre videre, sier lensmannen.

Fakkeltog

I Verdal er engasjementet stort i denne saken. Torsdag gikk flere hundre mennesker i fakkeltog mot vold i Verdal sentrum.

Oda Aksnes Hagen og Maren Veie Rosvoll var blant dem som tok initiativet til fakkeltoget.

– Folk begynte å oppfordre til vold på grunn av selve voldshandlingen. Derfor ville vi få til en fin markering i stedet, hvor vi viser at vi tar vare på hverandre i Verdal, sier Aksnes Hagen til NRK.

Både politiet og kommunen stod sammen med arrangørene av fakkeltoget i forrige uke.

– Det er veldig bra at folk sier et klart nei til bruk av vold. Når det gjelder denne konkrete saken er den noe spesiell og vi bruker store ressurser for å få den oppklart. Men presset fra omgivelsene skal ikke gå ut over etterforskningen. Først når alle avhør og tekniske bevis er vurdert, kan vi trekke en konklusjon, sier Knut Olav Røstad.

Oda Aksnes Hagen og Maren Rosvold

Oda Aksnes Hagen og Maren Rosvold er blant mange som har engasjert seg i Jacob Kuteh-saken.

Foto: Eivind Aabakken/NRK