NRK Meny
Normal

Flyttet verneverdige båter

Havnen i Trondheim skal bli renere og da må gammelbåtene flyttes. Kystlaget i Trondheim flyttet de fleste av sine båter til Brattørabassenget i dag.

Gamle båter flytter ut fra kanalen

I januar 1989 ble kystlaget opprettet av 32 kystkulturentusiaster i Trondheim. De flotte båtene har satt sitt preg på Trondheim havn.

Grunnen til at båtene flytter, er sjøbunnsoppryddingen til prosjekt Renere havn. I høst begynner arbeidene i Kanalen, og til våren kan båtene komme tilbake til en renere kanal.

Flyttet båter

Høvedsmann i kystlaget i Trondheim, Egil Eide

Foto: Anders Ulvolden / NRK

De fleste båtene gikk for egen maskin, mens to båter måtte slepes. Blant Kystlagets båter er det flere som har status som verneverdige. Det samlet seg flere tilskuere for å se på flyttingen av de staslige båtene i dag.

– Alt har gått veldig fint, det har vært godt vær og stor dugnadsiver, sier Egil Eide, høvedsmann i Kystlaget Trondhjem.

Tilskuere

Det samlet seg flere tilskuere for å se på flyttingen i dag.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Omfattende arbeid

I tillegg til sjøbunnsoppryddingen i Kanalen, skal kanalveggene i den østre delen av kanalen, gryta, stabiliseres. Nå tømmes området for båter og flytebrygger, slik at dette arbeidet kan gjennomføres.

– Vi skal rydde forurenset sjøbunn i fire områder i Trondheim og prosjektet har stor støtte fra miljødirektoratet, sier prosjektleder for Renere havn, Silje Salomonsen, til NRK.

Prosjektleder

Silje Salomonsen leder arbeidet med rensingen av sjøbunnen i Trondheim.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Renere havn er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune og Trondheim havn. Det er Brattørabassenget, Nyhavna, Ilsvika og Kanalen som skal renses.

– I Nyhavna har vi begynt arbeidet, Ilsvika er snart ferdig og Kanalen skal tas i vinter, sier Salomonsen.

Spent på vinteren

I Brattørbassenget er det gjort klart brygger båtene skal benytte i vinter. Her blir det også en midlertidig småbåthavn for noen av båtene fra Trondheim båtforening.

– Vi er selvfølgelig spent på når nord-vest-vinden står på her i vinter. Det er litt røffere forhold og mer sjødrag her ute, men det skal vi greie, sier Egil Eide, Høvedsmann i Kystlaget Trondhjem.

Gammel båt

Noen av båtene er så gamle at de måtte slepes.

Foto: Anders Ulvolden / NRK