NRK Meny
Normal

Flyttet verneverdige båter

Havnen i Trondheim skal bli renere og da må gammelbåtene flyttes. Kystlaget i Trondheim flyttet de fleste av sine båter til Brattørabassenget i dag.

Gamle båter flytter ut fra kanalen

I januar 1989 ble kystlaget opprettet av 32 kystkulturentusiaster i Trondheim. De flotte båtene har satt sitt preg på Trondheim havn.

Anders Ulvolden
Journalist og fotograf

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Grunnen til at båtene flytter, er sjøbunnsoppryddingen til prosjekt Renere havn. I høst begynner arbeidene i Kanalen, og til våren kan båtene komme tilbake til en renere kanal.

Flyttet båter

Høvedsmann i kystlaget i Trondheim, Egil Eide

Foto: Anders Ulvolden / NRK

De fleste båtene gikk for egen maskin, mens to båter måtte slepes. Blant Kystlagets båter er det flere som har status som verneverdige. Det samlet seg flere tilskuere for å se på flyttingen av de staslige båtene i dag.

– Alt har gått veldig fint, det har vært godt vær og stor dugnadsiver, sier Egil Eide, høvedsmann i Kystlaget Trondhjem.

Tilskuere

Det samlet seg flere tilskuere for å se på flyttingen i dag.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Omfattende arbeid

I tillegg til sjøbunnsoppryddingen i Kanalen, skal kanalveggene i den østre delen av kanalen, gryta, stabiliseres. Nå tømmes området for båter og flytebrygger, slik at dette arbeidet kan gjennomføres.

– Vi skal rydde forurenset sjøbunn i fire områder i Trondheim og prosjektet har stor støtte fra miljødirektoratet, sier prosjektleder for Renere havn, Silje Salomonsen, til NRK.

Prosjektleder

Silje Salomonsen leder arbeidet med rensingen av sjøbunnen i Trondheim.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Renere havn er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim kommune og Trondheim havn. Det er Brattørabassenget, Nyhavna, Ilsvika og Kanalen som skal renses.

– I Nyhavna har vi begynt arbeidet, Ilsvika er snart ferdig og Kanalen skal tas i vinter, sier Salomonsen.

Spent på vinteren

I Brattørbassenget er det gjort klart brygger båtene skal benytte i vinter. Her blir det også en midlertidig småbåthavn for noen av båtene fra Trondheim båtforening.

– Vi er selvfølgelig spent på når nord-vest-vinden står på her i vinter. Det er litt røffere forhold og mer sjødrag her ute, men det skal vi greie, sier Egil Eide, Høvedsmann i Kystlaget Trondhjem.

Gammel båt

Noen av båtene er så gamle at de måtte slepes.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Video fra Trøndelag

Den vesle måkefuglen krykkje var en av kystens vanligste fugler, på 80-tallet var det hundretusener av dem i fuglefjellene langs kysten, men nå er den strekt truet. Fuglefjellene blir stille - og biologer er svært bekymra for utviklinga
Kystkommunen blir fordelt på Hemne/Halsa, Hitra og Orkdal.
Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.