Flytter fra jordbærland til isøde

Av 108 søkere fikk John Olav Vinge jobben som lege i Antarktis. Blant pingviner og ismasser handler det om å holde seg frisk og rask, da små skader kan få store konsekvenser.

Troll forskningsstasjon

Troll forskningsstasjon på Sørpolen er i drift hele året. Her skal Vinge bo fra og med november.

Foto: Tore Linvollen/NRK

John Olav Vinge
Foto: Morten Andersen/NRK

– Dersom det skjer noe spesielt så betyr det trøbbel. Et ankelbrudd kan være så alvorlig at man kan dø av det, sier legen.

I november reiser John Olav Vinge fra Lensvik i Sør-Trøndelag til Sørpolen for et ni måneders langt opphold. Vinge er lege, og skal bo på forskningsstasjonen Troll, som er drevet av Norsk Polarinstitutt.

Skal drifte stasjonen

Her skal trønderen bo sammen med fem andre personer, deriblant en kokk, en elektriker og en mekaniker.

– Jeg jobber som lege i Agdenes kommune, og det var ei som ville ha jobben min som tipset meg om denne muligheten, så da søkte jeg, sier Vinge til NRK.

Stasjonen er i drift hele året og mannskapet byttes ut med jevne mellomrom.

– Hovedoppgaven vår er å drifte stasjonen, og jeg har selvsagt det medisinske ansvaret, men forhåpentligvis blir det lite å gjøre på den fronten.

(Saken fortsetter under bildet)

Antarktis

Antarktis er området rundt Sørpolen. Likesom Arktis har Antarktis lave temperaturer året rundt, særlig omkring juni måned når der er mørkt døgnet rundt på grunn av vinteren.

Foto: Synne Asheim Haga

Fra tropisk øy til isøde

Kulden og antall beboere på stasjonen kan gjøre legeoppgaven svært vanskelig om alvorlige situasjoner oppstår.

– Skulle to personer skade seg, så er vi kun tre igjen til å bistå. Selv om vi har en sykestue, så er det begrenset med utstyr og nødvendigheter, sier Vinge.

I 1999 var legen fra Agdenes med i den første utgaven av realityserien Robinsonekspedisjonen på TV3. Vinge er mer spent på klimaet denne gangen, da dette er langt fra ei tropisk øy.

– Jeg har forberedt meg mye mentalt, og hittil i år har jeg 38 netter ute i friluft. Vi har også vært to uker på Svalbard hvor vi har sovet i telt, så jeg håper det skal gå bra, men så sterk kulde over lang tid blir utfordrende.

Vinge sammenligner forskningsstasjonen med en romstasjon. I løpet av de ni månedene er det ingen som kommer deg dit, og det vil være nærmest umulig å forlate stedet.

Men på sommeren kommer omtrent 30 forskere til stasjonen for å arbeide. I 1959 ble Antarktistraktaten undertegnet, og i dag har 45 land i verden signert denne avtalen. Traktaten forbyr militære aktiviteter og gruvedrift, støtter vitenskapelig forskning, og beskytter Antarktis' økosone.