Flytrafikken på vei til å stabilisere seg

Passasjerer på Værnes ventet inne i flyet opp til to timer før det kunne ta av. Tre timer etter er det fortsatt forsinkelser, men det er forventet at det vil stabilisere seg utover dagen.

Oslo lufthavn Gardermoen

Glatt rullebane har ført til store forsinkelser på Gardermoen i dag. ARKIVBILDE.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Grunnen til de store flyforsinkelsene er speilblank rullebane på Gardermoen, opplyser operativ sjef ved Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold.

Thomas Wintervold

operativ sjef ved Trondheim lufthavn Værnes, Thomas Wintervold, forteller at problemene er i ferd med å løse seg, men at det vil få ettervirkninger.

Foto: Jøte Toftaker

– Det regner på Gardermoen og det er minusgrader på bakken som gjør at det blir veldig glatt på rullebanen. Det har tidvis vært stengt der, og det har ført til store forsinkelser, sier Wintervold til NRK i 11-tiden.

Klokken 13:40 forteller kommunikasjonssjef ved Olso lufthavn Gardermoen, Joachim Westher Andersen, at det fortsatt er utfordringer med været.

– Været vil sannsynligvis fortsette utover dagen, som da igjen fortsatt vil ha virkninger på flytrafikken, sier Andersen til NRK.

Ventet i neste to timer

Han forteller at problemet er i ferd med å løses, men at det har tatt tid, men mange har blitt påvirket av forsinkelsene.

– Jeg satt i én time og 40 minutter i flyet på Værnes og ventet før det kunne ta av. Jeg forstår jo at det er vanskelig å gjøre noe med været, men det samme skjedde da jeg skulle fly hjem fra Oslo i går, sier Øyvind André Haram, som skulle på møte i Oslo i dag.

– Jeg gikk glipp det første møtet, så det skaper jo store utfordringer, ikke bare for meg, men for veldig mange andre også, sier han.

Klokken 13 forteller Wintervold at situasjonen ikke har endret seg mye, men at flyene går.

– Det vil henge igjen litt forsinkleser utover ettermiddagen, men flytrafikken fra Oslo går, så vil det gradvis løse seg opp, sier Wintervold.

Forsinkelser utover dagen

Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn

Kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn Gardermoen, Joachim Westher Andersen, forventer at været vil bedre seg utover dagen.

Foto: Kim Jansson / NRK

Kommunikasjonssjef Andersen, bekrefter at det har vært en del utfordringer i morgentimene som vil ha følger utover dagen.

– Frosttåke i området gjør at man må ha større avstand mellom innflygingene, rullebanen må sveipes og flyene som skal ta av må innom en avisningsprosess, sier Andersen.

Han opplyser om at det fortsatt er noe tåke rundt flyplassen.

– Hvis tåken blir liggende utover dagen, vil vi likevel råde reisende til å møte opp til riktig tid og forholde seg til informasjon fra flyselskapene, sier han.