Hopp til innhold

Historisk sus over jubileums-flyshow

I anledning 100-årsjubileet for flyvning på Værnes arrangeres et flyshow med alt fra verdens eldste flybare maskin, via et Spitfire jagerfly og piloten som fløy det, til en F16-simulator.

Bleriot

Bleriot ble bygd i 1912 og er ifølge arrangøren av Værnes Airshow verdens eldste flybare maskin.

Foto: Philippe Huguen / AFP

Spitfire

Spitfire er et av de mest berømte jagerflygene på den europeiske krigshimmelen.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Wilhelm Mohr

Wilhelm Mohr var nestkommanderende på Værnes da Norge ble okkupert.

Foto: NRK

Det er både fart, bredde og historisk sus over programmet til Værnes Airshow i Stjørdal 21. og 22. juni.

– Det eldste flyet er fra 1912, og er av samme modell som Trygve Gran fløy over Nordsjøen i 1914. Videre har vi fly fra flere epoker opp til nå, også militærfly, sier lufthavnsjef Lasse Bardal.

Han lover akrobatikk både fra seilfly, propellfly og jetfly. Blant annet kommer Europas berømte oppvisningsteam, Aerostars fra England.

LES: Hundre år med flyvninger på Værnes

Spitfire og Messerschmitt side om side

Han vil også fremheve besøket av 96 år gamle Wilhelm Mohr, som var nestkommanderende på Værnes da krigen brøt ut, og som fløy Spitfire under D-dagen i 1944.

– Under andre verdenskrig fløy engelske Spitfire og tyske Messerschmitt mot hverandre, men i helga skal de fly side ved side.

Militære fly og jagerfly fra både før- og etterkrigstiden er med på flyshowet. Du kan se både Vampire, som tjenestegjorde på Værnes, og spektakulære Saab Draken og Saab Viggen. Og flyene står ikke bare på utstilling. Selv den gamle Blerioten fra 1912 skal i lufta, og er ifølge Bardal under montering på Værnes.

Lufthavnsjefen omtaler også utstillingen av flyet Seabee som en historisk godbit. Republic RC-3 Seabee ble bygget i USA i 1947 og er den eneste i sitt slag som er på vingene. Flyet eies nå av en nordmann.

Iron Maiden-vokalist flyr oppvisning

Bruce Dickinson
Vampire

Det gamle militærflyet Vampire har tjenestegjort på Værnes.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Bruce Dickinson er mest kjent som vokalist i heavy metal-gruppa Iron Maiden, men er også pilot og en ihuga flyentusiast. Til helga har bandet en liten pause i sin pågående europaturne, og den bruker Dickinson til å besøke Værnes.

– Dickinson vil for første gang fly oppvisning med sin egen Eclipse Jet 550, en relativt liten jetmaskin. I tillegg vil han holde et foredrag med tittelen "Point of no return", som omhandler blant annet flylidenskap og gründervirksomhet, sier Bardal.

De som vil kan også prøve seg som piloter i to ulike jetflysimulatorer. Arrangørene stiller med både en F16- og en Harriersimulator.

– Harrier er et engelsk jagerfly, som kan lette vertikalt fra hangarskip. Det er spektakulært også i en simulator, lover Bardal.

Stor historisk utstilling

Værnes fra 1914 til i dag blir presentert i en stor historisk utstilling. I tillegg er det også en utstilling i form av store plansjer med bilder og beskrivelser av allemilitære fly som har vært stasjonert på Værnes, inklundert de tyske.

Redningsetatene vil presentere seg og sine fly og helikoptre, og Avinor stiller med sin nyeste high-tech brannbil.

Vi skal ikke glemme helikopterene, som spenner fra de minste til de største som benyttes i Norge. Og enda mindre flyvemaskiner blir vist frem av modelflyklubbene i en av hangarene.

F-16 simulator

I helga får du sjansen til å fly F16. I alle fall i en simulator.

Foto: Roar Vestad / NTB scanpix

Siste fra Trøndelag

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna