Flyr til sol og varme som aldri før

Flere og flere vil finne en plass i sola. Økningen i flypassasjerer som vil til Spania og Kanariøyene er på over 40 prosent fra Værnes.

900.000 nordmenn reiser på chartertur i sommer.

90.000 passasjerer reiste fra Værnes til Spania og Kanariøyene i fjor. Det er en økning på 43 prosent sammenlignet med for fire år siden.

Foto: Peter Malmrup / Peter Malmrup

På Trondheim lufthavn, Værnes er det en kraftig vekst i passasjerer som reiser med rutefly til utlandet og på chartertur.

– De siste årene har antallet reisende økt jevnt og trutt. Denne sommeren skal 900.000 nordmenn på charterreise, sier kommunikasjons- og markedssjef Lena Petersson i Star Tour.

Stor økning

Værnes evakuering

Reiselysten er stor. Nesten 140.000 passasjerer reiste fra Værnes til Spania, Kanariøyene, Tyrkia, Kroatia og Bulgaria i fjor.

Foto: Even Nielsen / NRK

Reiselysten er også stor i Trøndelag. Dette var de mest populære reisemålene fra Trondheim lufthavn i fjor, ifølge tall fra Avinor.

  • Spania og Kanariøyene: 90.00 passasjerer, en økning på 43 prosent de fire siste åra.
  • Tyrkia, Antalya: 29.000 passasjerer, en økning på 35,2 prosent.
  • Kroatia: 11.000 passasjerer, økning på 55,8 prosent
  • Bulgaria: 7000 passasjerer, økning på 23,9 prosent

– Vi nordmenn må ligge på reisetoppen. Det er ingen som reiser mer. Mange har god økonomi, vi har et litt dårlig klima og mange prioriterer å reise framfor å kjøpe ny sofa, sier Petersson.

– Det er jo spådd at charterreisene skal forsvinne etter at det har blitt mange muligheter med rutefly til utlandet. Men vi ser jo at det har vært en økning i charterreisende. Så det ene utelukker jo ikke det andre.

Sydentur for 399 kroner

Hun sier valgmulighetene er blitt større de 10 til 15 siste åra.

– Man kan fly direkte fra Oslo til San Francisco, og det er flere fly daglig til London, Paris og Roma. Dette har ført til at noen også tar en ekstraferie, sier Petersson.

Akkurat nå har enkelte selskap svært lave priser på rutefly både innenlands og til utlandet. Norwegian har svært billige turer om du er rask, og tilbyr flyreiser én veg til sol og badeferie for bare 399 kroner. Også SAS har mange rimelige turer med rutefly

– Er du overrasket over at det ikke er nedgang i charterturene med tanke på økt konkurranse fra rutefly til utlandet?

– Nei, egentlig ikke. Det handler om å utvikle produktene, god oppgang i norsk økonomi og kjøpekraft, sier kommunikasjons- og markedssjef sjef Lena Petersson i Star Tour.

Kypros, Agia Napa

900.000 nordmenn reiser på chartertur i sommer.

Foto: Andreas & Amelia Lönngren Widell