Fant roen som frivillig i kirka

Javed-David Zeerak (28) kom alene til Norge fra Afghanistan som 17-åring. Nå har han funnet sin nye familie gjennom å jobbe som frivillig.

Javed-David Zeerak

Javed-David Zeerak er en av 200 frivillige som sørger for at Vår Frue kirke i Trondheim kan holdes døgnåpen.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Javed-David Zeerak

Javed-David Zeerak jobber som frivillig i kirka, men er også ansatt i hjemmetjenesten og har straks generell studiekompetanse i boks.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Javed lager smørbrød til de som har tatt turen innom Vår Frue kirke i Trondheim sentrum for litt mat og en kaffekopp. Javed har jobbet som frivillig her siden 2013.

– Du kommer inn i en gjeng og møter folk med forskjellig bakgrunn. Når jeg kommer hjem, tenker jeg på hva jeg har gjort for samfunnet i dag, og jeg får ro og fred og sover bedre.

Minner om familien hjemme

Da Javed kom til Norge alene som 17-åring, hadde han mye mareritt – og sov dårlig om natta. Hjemme i Afghanistan var han vant med å være del av en stor familie. Ved måltidene kunne det være 20 familiemedlemmer som samlet seg rundt en duk på gulvet. Nå har han funnet en ny familie gjennom å jobbe som frivillig i kirka. Her serveres det også mat flere ganger i uka.

– Alle samler seg rundt bordet og sender mat til hverandre. Det er et fellesskap som jeg er vant til hjemmefra. Selv om jeg ikke kjenner bakgrunnen deres, føler jeg dem som en familie.

Sov godt etter bønn

Javed-David Zeerak husker veldig godt sitt første møte med et slikt fellesskap. På grunn av marerittene om natta sovnet han i norsktimene på mottaket han bodde. Da læreren fikk vite om søvnproblemene, tok hun ham med til et bedehus.

– Jeg ville at de skulle be for meg fordi jeg ikke kunne sove om natta. På vei tilbake var jeg ikke helt på jorda, og den natta sov jeg veldig godt.

Javed-David Zeerak

Javed-David Zeerak bodde fem år i Norge før han fikk oppholdstillatelse. Familien er igjen i Afghanistan, men han har også søsken i Sverige og Australia.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Nå forteller Javed historien sin i en kokebok Kirkens Bymisjon gir ut. Boka presenterer mat og mennesker fra steder i verden det kommer flest folk fra til Norge i dag.

– Han betyr veldig mye, han er en kjempefin fyr som mange er glad i. Han er god å være sammen med både for gjester, andre frivillige og ansatte, sier frivilligansvarlig i Vår Frue kirke, Hanne Alstad.

Føler seg norsk

Hun er en av mange kjente i kirka – og det betyr mye. For å være alene i et fremmed land er vanskelig.

– For oss som er vant til å være sammen familien hele tiden, er det veldig tungt å være alene. Særlig når man er ny i landet, ikke kan språket og ikke har mange venner.

Nå føler Javed seg som en nordmann. Han jobber i hjemmetjenesten og skal søke på sykepleier- eller sosionomutdanning til våren.

– Kirka har hjulpet meg til å holde meg i livet. Uten det frivillige arbeidet vet jeg ikke om jeg hadde levd helt til nå.