NRK Meny
Normal

Flomskadd bru deler Fosen i to

Når hovedfartsåren inn til Åfjord blir stengt mandag, blir lensmannen en av dem som må kjøre en omvei på 25 mil for å komme seg på jobb.

Mælan-brua i Åfjord

Mandag starter arbeidet med å bygge ei reservebru over Stordalselva. Fosen deles i to, og det skaper utfordringer både for beredskap, næringsliv og påsketurister.

Foto: Kim Roger Asphaug/Fosna-Folket

Vanligvis bruker lensmann Hallgeir Stjern sju minutter hvis han spaserer den én kilometer lange veien til jobb.

Kjører han bil, går det enda raskere.

Men fra mandag kan han hverken kjøre eller spasere den vanlige veien.

Ror til jobb

Mælan-brua, som er hovedveien inn til Åfjord, stenges, og dermed må lensmannen tenke kreativt for å komme seg til kontoret.

– Jeg kan kjøre, men en omvei på 25 mil frister lite. Derfor tar jeg mest sannsynlig ut robåten. Det meldes om fine forhold på sjøen, humrer lensmannen, som altså har Stordalselva mellom huset sitt og arbeidsplassen sin.

Mælan-brua stenges mandag fordi midtpilaren ble skadet under flommen forrige uke.

SE BILDER FRA FLOMMEN I TRØNDELAG

Ei midlertidig reservebru må derfor bygges, og arbeidet ventes å ta fire dager. Det skaper store utfordringer for både nødetater, helsevesen, næringsliv og hytteturister.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fosen delt i to

– Stengningen kom ikke på noe gunstig tidspunkt, men vi er nødt til å tenke på sikkerheten. Ei ny bru må på plass så fort som mulig, sier ordfører Vibeke Stjern til NRK.

Statens vegvesen er usikker på skadeomfanget på brua. Men nettopp derfor, samt frykten for en ny flom, gjør at arbeidet må starte umiddelbart.

Når brua stenges, betyr det at Fosen blir delt i to.

Kommune- og handelssenteret ligger på nordsida av Stordalselva, hvor også de fleste innbyggerne bor.

Men for de rundt 200 beboerne på sørsida av elva, betyr brustengningen i realiteten at de er isolert fra kommunesenteret. For veien til butikken vil plutselig bli 25 mil lang.

– Kom før mandag klokken 12

Vibeke Stjern

Ordfører Vibeke Stjern

Foto: Privat

Åfjord er en av de mest populære hyttekommunene i Trøndelag. Kommunen har i dag 1 500 hytter, og i påska ventes innbyggertallet å stige fra 3 257 til rundt 15 000.

Mange har hytte på nordsida av Stordalselva, og disse må regne med bruke en del timer ekstra på veien før de kan starte påskeferien.

– Derfor oppfordrer jeg alle til å komme til Åfjord før mandag klokken 12, da sparer de seg mye tid, sier ordføreren.

Forrige gang brua var stengt på grunn av flom, kunne både innbyggerne og tilreisende bruke den kommunale veien mellom Sørdalen og Stordalen.

I år er dette for risikabelt fordi standarden på veien er for dårlig.

God beredskap

Ordfører Vibeke Stjern mener beredskapen de har lagt opp til er bra.

– Legevakt blir stående i Åfjord de dagene brua er stengt. Det blir ordnet med båtskyss for hjemmesykepleien. Levering av medisiner kan kanskje gjøres på selve brua.

Også politiet har begynt å legge planer for beredskapen i påska.

– Det blir en utfordring, men det meste vil bli avklart på et møte i løpet av mandag, sier lensmann Hallgeir Stjern.

Stengt i fire dager

Reservebrua over Stordalselva skal monteres på land og skyves over den eksisterende brua.

– Vi har nå vurdert alle muligheter, og kommet fram til at vi dessverre er nødt til å stenge veien mens monteringen av reservebrua pågår. Brua er planlagt åpnet igjen skjærtorsdag 5. april kl. 18.00, opplyser Kjell Åge Lauritzen i Statens vegvesen.

Omkjøringsveien er svært lang.

Omkjøring Åfjord

Skal du fra Trondheim til Åfjord under brustenginga må du belage deg på en lang tur. Først må du kjøre E6 til Steinkjer, deretter til Namdalseid langs Fv 17. Så kjører du Fv 715 til Osen og videre til målet. Turen er på 25 mil.

Foto: NRK

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.