Flommen hindrer ordføreren

Flommen i Namsen og sideelvene fører til at både E6 og fylkesveg 17 er stengt. Høylandet-ordfører Hege Nordheim-Viken er en av dem som får en lang vei hjem.

Flom i Namsen ved Vie

Ved Vie i Grong gikk Namsen langt over sine bredder onsdag morgen.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Hege Nordheim-Viken

Ordfører Hege Nordheim-Viken på Høylandet kommer seg ikke hjem til Vassbotna langs fylkesveg 17 på grunn av flommen.

Foto: Høylandet kommune

– Det er jo veldig ergerlig da, men jeg kommer meg ikke med bil til Vassbotna langs fylkesveg 17. Nå må jeg ta ferja til Geisnes, og kjøre Skrøyvdalsvegen over Salsbruket, så vidt jeg har skjønt, sier Nordheim-Viken.

– At fylkesvegen er stengt gir problemer både for folk som skal på arbeid, og for næringslivet ellers, sier ordføreren.

To veger stengt

E6 ble stengt ved Fossland , tre kilometer nord for Grong sentrum, tidlig onsdag morgen. Elva Namsen flommet inn over vegbanen, og det er usikkert når vegen kan åpne.

Litt senere ble også fylkesveg 17 ved Flasnes i Overhalla stengt på grunn av flom i en av sideelvene til Namsen, Bjøra. Dermed er det ikke andre omkjøringsmuligheter enn over Lierne og Røyrvik, eller om Ytre Namdal.

– Dette er jo svært beklagelig, og det har ført til en del utfordringer for mange i kommunen, sier Grong-ordfører Skjalg Åkerøy.

Elever må bli hjemme

Ungdomsskoleelevene fra Harran som skulle på skole i Grong, må bli hjemme i dag. Ellers jobber folk i kommunen ut fra den plassen hvor de bor.

– I hjemmesykepleien løser vi det med at en av våre ansatte som bor nord for flomstedet, tar seg av pasientene der, sier Åkerøy.

Han mener Statens vegvesen nå må sette fortgang i arbeidet med å utbedre E6 ved Fossland, hvor det nå er stengt.

– Vegbanen må heves med minst en meter for å unngå oversvømmelser. Hele strekningen fra Grong til Nordlandsgrensa må rustes opp, men det står på pengene, sier han.

Nå har E6 vært stengt på to plasser på denne strekningen de siste dagene. Tidligere i uka ble E6 stengt i Namsskogan på grunn av problemer med Håpnesbrua, og nå har ei flomstor elv stoppet trafikken i Grong.

Stengt i Overhalla

I Overhalla kommune fører flommen i Bjøra og Namsen også til problemer.

– Fylkesveg 401 på Sørsida har vært stengt noen dager på grunn av flommen, og nå er også fylkesveg 17 stengt. Det er lite å gjøre med så lenge vegen går langs elvene, sier Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum.

Også i Overhalla må flere skoleelever være hjemme i dag på grunn av flomstengte veger.

Flom E6 nord for Grong

E6 ble stengt ved Fossland i Grong tidlig onsdag morgen.

Foto: Espen Sandmo / NRK